Wg. mnie warto zobaczyć jak działa oryginalne oprogramowanie - zapisywane przez ->link<- (działa z emulatorem). I starszą wersję ->link<- na dole: ->link<- - przykłady w assemblerze. Być może warto też zobaczyć starsze wersje strony: ->link<- (z losowej daty, ale jeszcze z emulatorem poprawionym przez Stevena).
Dobrym pomysłem może być też zapytanie bezpośrednio autora :)
I tu trochę temat na inny wątek, ale się podepnę ;) W tym sofcie jest wbudowany emulator stacji dysków, który jak mi się wydaje zawiera buga, który uszkadza zawartość pamięci i tym samym uniemożliwia uruchomienie niektórych programów - sprawdziłem to na przykładzie Basica i dos-a 2.5 (i innych które rekomendował autor cart-a). Dane wrzucone na koniec wolnej pamięci są "dziurawione" zerami... może ktoś mógłby się temu przyjrzeć? Autor carta na moją prośbę dodał opcję wyłączenia drugiego portu joy-a =D - co umożliwiło korzystanie z niego z podłączonym Turbo K.S.O., ale opisanego błędu nie poprawił... aby go ominąć można zamienić plik bas na xex przy użyciu bcom, ale w przypadku programów wieloplikowych emulacja stacji dysków jest konieczna...
@xxl, wydaje mi się, że możesz pisać do kartridża normalnie, tylko z timeoutem. Być może jest zabezpieczony przed zapisem programowo, trzeba sprawdzić.
Generalnie access pod D500-D57F wybiera bank 8 KB dostępny pod A000-Bfff, a dostęp pod >=D580 wyłącza kartridż. Porąbane jest to, że AtariMax 1 Mb i 8 Mb są niekompatybilne w sterowaniu.
Polecam też rzucić okiem na SIC!, ten ma dokumentację w lepszej formie + kody źródłowe niektórych rzeczy; pomijam fakt, że jest to produkt polski :D , któremu kibicuję. Jeśli Ci potrzebny SIC - nie ma sprawy, swego czasu zakupiłem 5 płytek od chyba Strykera i są one "obsadzone", czyli działają, mogę się jednej pozbyć... :)
--edit--- W 1 Mb zapis pod D510-D5FF wyłącza kartridż (czyli tu dowolny bit ze starszego nibbla). W 8 Mb zapis pod D580-D5FF wyłącza kartridż (czyli tu najstarszy bit wyłącza).
Powyższe wnioski wyszły mi po testach, marzec 2021; atariki zaktualizowana.