Możemy przyjąć, że klawiatury Atari stanowiły zaczątek tzw klawiatur foliowych. To, co dziś jest do perfekcji doprowadzone (skok, feeling klawiszy) niegdyś z trudem przecierało sobie drogę, właśnie ze względu na feeling, skok, sprężystość klawiszy. Dlatego tak lubimy klawiatury Atari ze sprężynkami, a nie lubimy z silikonowymi gumkami.
Ostatnio Pin podsunął mi myśl chcąc wymieniać gumki - wyjąć je z klawiatury ST i wsadzić do Atari. Otóż ja proponuję podejście bardziej uniwersalne - rozbierajmy swoje klawiatury grzybowe (wystarczy wyjąć jeden przycisk i gumowy grzybek spod niego). Niektórzy mają drogie (te nas nie interesują) a niektórzy tanie. Jeśli taki grzybek pasuje do klawiatury Atari to zadajemy tutaj model i zdjęcie, oraz cenę kupna.
Do rzeczy. Zakupiłem klawiaturę SHARK USB za 14 zł w Chauchan. Feeling ok, grzybki gumowe oddzielne dla każdego klawisza; jednak grzybki mają kołnierz wprowadzający dodatkową grubość, ok. 0.8 mm po ściśnięciu. Można ten kołnierz: - obciąć (dużo roboty) - zignorować (zwiększa się grubość klawiatury)
Po modyfikacji (wymianie grzybków) klawiatura na pewno będzie miała lepszy feeling, niż oryginalna, jednak trzeba się albo narobić, albo zastosować nie-do-końca-idealne rozwiązanie.
Jeśli ktoś z Was ma bardziej pasujący model, to proszę o zdjęcia grzybka, klawiatury i opakowania, aby łatwo można było znaleźć.
Po lewej stronie zdjęcie grzybka z klawiatury SHARK, po prawej z Atari 65 XE.
Najtańsze klawiatury jakie spotkałem i kupiłem to Titanum za 8zł. To jest takie minimum, że nie potrzeba wiele siły my połamać obudowę co mi się zdarzyło. Mam 2 egzemplarze - po pewnym czasie coraz gorzej działa w nich USB, aż w końcu nie działa wcale, więc zdaje się być dobrym dawcą gumek.
Chodzi, aby te gumki pasowały 1:1, zrób zdjęcie i zamieść. Gumka Atari z klawiatury ma średnicę 11 mm, a wysokość 5mm. Nie wiem, czy tak jest w każdej klawiaturze Atari.
To moze, w celu przyspieszenia takich badan, wziac gumke od Atari i przejsc sie po supermarketach w celu przymierzenia do wiekszej ilosci tanich klawiatur? Dadza w sklepie sciagnac klawisz z wielu klawiatur? :)
jhusak:
Można ten kołnierz: - obciąć (dużo roboty)
A gdyby wykorzystac takie cążki do robienia otworow to nie byloby duzo mniej roboty?
wieczor - tak, chodzi o obciecie kolnierza, a da sie to zrobic rowniez przez "otworowanie" o odpowiedniej srednicy. Nigdy takich cazek nie uzywalem i nawet nie widzialem na oczy poza internetem, ale taki mi sie nasunal pomysl i widze, ze znalezles odpowiedni sprzet, dzieki :).
Szybciej będzie dospawać do zwykłych nożyczek (lub obcęg) blaszkę z otworem fi-11 o ostrych krawędziach, a z drugiej strony kulke fi-12. Nakładasz na otwór gumkę, układa się sama, wystarczy docisnąć kulkę - nadmiar materiału odchodzi. W podobny* sposób wycinałem sobie nóżki do podstawek, jak mi się samoprzylepne potraciły. (* nie bawiłem się w spawanie, tylko wciskałem ręcznie kulkę z łożyska w pasek prasowanej pianki poliuretanowej nałożony na przewierconą blachę).