Chciałbym zakupic monitor (lcd/ led) ktory bedzie mi sluzyl do PC, konsol i retro-komputerow.
Wymagania - 22-26 cali, wejscia: euro/ scart, hdmi, vga, component, s-video. Z tymi wejsciami jest zagwozdka bo nie zanlazlem takiego ktory ma je wszystkie.
Moze ktos wie o czyms takim na rynku/ uzywa sam i jest w stanie mi doradzic?
711MP - kłopoty z composite (jakby przesuwała się faza chromy), nie łapie (nie wyrównuje) częstotliwości z Amigi. 1040STFM po SCART nie udało mi się uruchomić. Sygnał po s-video wygląda jakby przez siatkę wyświetlany (moira) - słabo zauważalna, ale jest.
//EDIT: na rynku jest kilka różnych serii różniących się literkami w numerach chasis - jest seria produkowana na Słowacji, była też seria wyprodukowana na Węgrzech i (najwcześniejsza, niewiele różniąca się od 710MP) w Niemczech.
Ma kazde z potrzebnych wejsc, wnioski jak na razie:
Amiga RGB - wyglada revelacyjnie c64 s-video - bardzo dobrze Xbox 360 przez HDMI - srednio/ dobrze
I najwazniejsze - Atari 130 XE przez EURO - na razie niestety srednio, musze poeksperymentowac z ustawieniami i innym Atari bo ten ma w ogole nienajlepszy obraz.
Mam dokładnie ten sam od paru miesięcy i sobie chwalę. Jedyna opcja bo retro-kącik mam w sypialni więc miejsce ograniczone i żona koniecznie musi mieć tuner :)
Sygnał z RGB (Amiga, ZX spectrum +2) - idealny Sygnał z S-video (C64, 800XL - Ultravideo mod) - idealny, chociaż występuje lekkie smużenie ale to typowe dla LCDków Sygnał z HDMI - względnie dobry
Minusem jest stary typ złącza CI i nie działa z kablówką, zostaje więc analogowy sygnał.
Mam w domu Philips CM8833-II i zastanawiam się, czy lepiej żeby działał z rozbudowanym 65XE, czy może STE/MegaSTE? Czy ten monitor jest w stanie wyświetlić wszystkie tryby dużego Atari? A do VBXE w przyszłości lepiej szukać czegoś innego?
Powiem tak: na Nocy Muzeum mój 711MP nie ruszał nawet z ST po RGB(SCART), obraz z Amigi przez jakieś super-duper-antyinterlace-ustrojstwo zwijał się w prawo aż miło było patrzeć, za to u kolegi amigowca 710MP banglał jak ta lala z deinterlace'owanym obrazem Amigi, z ST 320x200 aż miło było popatrzeć, tylko maszynki z VBXE na stanie nie było :(.
//EDIT: Poza tym samych 710MP było kilka serii - z różnymi płytami, w różnych technologiach - w zależności od tego, gdzie Samsung przerzucał produkcję. Co dążyłem organoleptycznie stwierdzić porównując schematy płyty z 710MP znalezione na elektrodzie z tym, co ja sam wykopałem w sieci.
//EDIT: ja też polowałem na 710MP ze względu na VBXE.
Panie i Panowie, AS udowodnił, że Samsung 710MP działa! ->link<- (co nie zmienia faktu, że dalej może być kłopot z inną serią /gdzie indziej produkowaną/ tych 710-tek).
Ten wredny Samsung 710mp niestety działa :( z vbxe sprawdzałem po rgb z na NUmenie, TotalDaze, OverMind, SillyThing, Control, Vaanance ( w skrócie) w demach i grach jest niesamowity obraz. Średnio działa z basic i spartą oraz qmegiem :( bo kolory jakieś dziwne, wyblakłe, a Pin pisze mi o rdzeniach ...
Maw zwracam honor :) 710mp działa z marudnym falconem z trybach rgb oraz atari xe z vbxe w rgb.
RGB VBXE działające przez SCART potwierdzone na 710MP na kablach Lotharka i sprzęcie Lotharka, u Lotharka, przez Lotharka.
Obraz... hmmmm.... taki jakby "aksamitny" ? Do gier wystarczy - jest feeling jak przy sygnale przez s-video na "zwykłym telewizorze".
Dla profesjonalistów: nie umywa się do jakości na phillipsie 8833. Być może to kwestia tego, że dekoder użyty w 710MP jest tego samego typu, co w 510MP, tylko przystosowany do matrycy 17".
Panowie mam pytanie: obraz na Atari 65XE będzie lepszy puszczony przez S-video komputer -> S-video w TV, czy przez S-video komputer -> Euro/Scart w TV? Pytam, bo będę sprzedawał swojego Philipsa CM8833 II i kupię sobie TV CRT tylko szukać z S-video, czy wystarczy Scart (bo widzi RGB, czy jakoś tak). Miejsce mam :).
Niektórych telewizorach s-video można podłączyć przez gniazda RCA. Jeżeli TV ma tylko EUROZŁĄCZE to trzeba się upewnić czy posiada opcję s-video. Zwykle przełączanie trybu kompozyt/s-video odbywa się z pilota.
@ lotharek to co licytacja na wagę teraz? :) Nie napisałeś dlaczego 100 hz zło? Chodzi o zastosowane filtry? No, ale jeśli ma wbudowany analogowy tuner to może nie takie zło?
Przed chwilą byłem z Atarką (130XE z VBXE) w sprawie zakupu monitora 710MP, przetestowałem go na miejscu i niestety musiałem zrezygnować. O ile wyświetlał obraz RGB z VBXE (w przeciwieństwie do 711MP), o tyle niestety obraz z VBXE miał baaaaardzo słabą ostrość, zabawa ustawieniem kontrastu i ostrości (sharpness) w jego menu nic nie pomagała. Panel był raczej ok, bo menu ekranowe było ostre. Dlatego też nie kupiłem, bo "blur" był przeraźliwy. Czy to kwestia tylko testowanego egzemplarza czy w ogóle 710 MP tak ma?
Podsumowując moje doświadczenia z LCD TV 17" (4:3) i VBXE:
- LG M1721A: obraz w porządku i nie ma się do czego przyczepić, wadą jest wysoki poziom szumu w głośnikach - Samsung 711MP: nie łapie synchro i w ogóle nie działa z VBXE - Samsung 741MP: obraz ładny i wyraźny (z VBXE, Amigi, itp.), niestety delikatnie drży w pionie (ale i tak wolę to niż brak ostrości 710MP) - 710MP: obraz z VBXE bardzo nieostry pomimo prób regulacji, co dla mnie było wadą nie do przeskoczenia
Jest to wina m.in. tego, że zastosowany jest taki sam procesor dekodujący, co w 510MP (1024x768,15") - co za tym idzie (tego już się tylko domyślam) obraz z dekodera idzie na skaler VGA, który dopasowuje go do rozdzielczości 1280x1024 z trochę za dużym aliasingiem.
Dla mnie to akurat nie jest wada, bo obraz z Atarynki w dzieciństwie miałem przez kabel antenowy i taki "filing" ma ten LCDek :)
Jacques, podłączałem do swojego 710mp inną atarkę z vbxe i innym kablem, na party, obraz był krystaliczny, pracowałem na s-video od lat, ale vbxe to było to!
Jak znajdę chwilę czasu i Duddie też znajdzie ( :) ) to zrobię sesją nr.2 z vbxe i lcd.
Falcon daje radę z lcd/led to i maluch z vbxe też da radę :)
Może faktycznie różne egzemplarze 710MP różnią się elektroniką... Bo jak inaczej wyjaśnić antykrystaliczny przypadek MaW'a i ten, który ja testowałem ;-) Na tym samym kablu i na LG mam krystalicznie ;-)