Można trochę popytać od strony spraw technicznych? Montaż w 800XL.
1. Czy oprócz tego co na stronie lotharka będzie/jest jakaś instrukcja połączeń, czy wszystko idzie czytać z samej płytki? 2. Rozumiem że płytkę montuje się na podstawce GTIA a adapter pod spód ANTICA? 3. Kompatybilność z Ulti (np. sygnał CASINH z podstawki zamiast MMU) 4. Posiadam przeróbkę sygnału s-video wg tego ->link<- gdzie usunięto parę elementów (diody, rezystory), problem? 5. Sygnał s-video z gniazda monitorowego zostanie?
Tam w katalogu Documentation\Hardware\vbxe v2x\Guide jest obrazek Atari800XL.jpg za pomocą którego można to zainstalować. Ogólnie rzecz biorąc GTIA nie ruszamy tylko ANTIC. Antica jeśli jest w podstawce (jeśli nie to trzeba go wylutować i podstawkę tam umieścić) wyjmujemy a w jego miejsce w podstawkę pakujemy adapter. Do adaptera podłączamy VBXE i ANTIC umieszczamy NA adapterze w przygotowanej tam podstawce. Oczywiście należy również wykonać wszystkie operacje wymienione na obrazku, tzn. wyjąć rezystor i tranzystor i podłączyć wszystkie sygnały do VBXE z pokazanych miejsc.
Nie wiem czy lotharek dołączy kwarc, ja przy wersji od Candle'a musiałem go wydłubać z padniętego XE i wlutować na VBXE.
Sygnał z VBXE wychodzi z odpowiednich pinów na nim (Documentation\Hardware\vbxe v2x\vbxe2-con.pdf) - jako RGB i GND - CSYNC bierzemy z pinu 15 CD4050 (mały układ obok GTIA). GTIA natomiast swój obraz generuje niezależnie także S-Video i sygnał z modulatora powinien chodzić jak zwykle. Elektrycznie wygląda to tak że dzięki adapterowi ANTIC jak gdyby zostaje tam gdzie jest i serwuje dane dla GTIA a VBXE jest doczepione równolegle.
Dzięki wieczor, oczywiście zapoznałem się już wcześniej z dokumentacją co podałeś, mam nadzieję że to co piszesz jest prawdą i że nie są to tylko domysły :) Liczę że Lotharek to potwierdzi.
Pozostaje jeszcze kwestia Ulti i czy ciągnąć sygnał CASINH z podstawki zamiast z MMU?
@string: osobiście z powodzeniem zainstalowałem to to właśnie w 800XL na podstawie tego samego obrazka, bo pochodzi on od Candle'a. Co do Ulti, to wsadziłem go rok później nie stwierdziłem problemów - połączyłem ze sobą i ultimate poprawnie przełącza VBXE D7xx/D6xx