atarionline.pl VBXE 2.1 preorder - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorlotharek
      • CommentTime30 Jun 2013 21:06

Zwyczajowo:

ślemy maile na lotharek@lotharek.pl, cena - procesor atari / 21.67333333

w temacie :
      atariarea VBXE

tresc :

1. imie, nazwisko, adres
      2. XL - ilosc kpl / XE - ilosc kpl

uwaga :
      - wysyłki ok polowy sierpnia
      - temat musi byc : atarionline VBXE - filtry....reguly...

DO: lotharek@lotharek.pl
      TEMAT : atarionline VBXE

JAN KOWALSKI
      00-000 Wariatkowo
      porąbana 20

XL - 1 szt
      xe - 2 szt

to chyba tyle ??
      • 2: CommentAuthorEagle
      • CommentTime30 Jun 2013 21:06

Współczuję ceny tym co mają procek 65816 ;)
      Już wysyłam zamówienie.
      • 3:

CommentAuthorlotharek
      • CommentTime30 Jun 2013 22:06

no fakt... mowimy o stockowym 6502
      • 4:

CommentAuthorstring
      • CommentTime2 Jul 2013 23:07

Można trochę popytać od strony spraw technicznych? Montaż w 800XL.

1. Czy oprócz tego co na stronie lotharka będzie/jest jakaś instrukcja połączeń, czy wszystko idzie czytać z samej płytki?
      2. Rozumiem że płytkę montuje się na podstawce GTIA a adapter pod spód ANTICA?
      3. Kompatybilność z Ulti (np. sygnał CASINH z podstawki zamiast MMU)
      4. Posiadam przeróbkę sygnału s-video wg tego ->link<- gdzie usunięto parę elementów (diody, rezystory), problem?
      5. Sygnał s-video z gniazda monitorowego zostanie?
      • 5: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime3 Jul 2013 14:07 zmieniony

Na stronie lotharka jest m.in. to:

->link<-

Tam w katalogu Documentation\Hardware\vbxe v2x\Guide jest obrazek Atari800XL.jpg za pomocą którego można to zainstalować. Ogólnie rzecz biorąc GTIA nie ruszamy tylko ANTIC. Antica jeśli jest w podstawce (jeśli nie to trzeba go wylutować i podstawkę tam umieścić) wyjmujemy a w jego miejsce w podstawkę pakujemy adapter. Do adaptera podłączamy VBXE i ANTIC umieszczamy NA adapterze w przygotowanej tam podstawce. Oczywiście należy również wykonać wszystkie operacje wymienione na obrazku, tzn. wyjąć rezystor i tranzystor i podłączyć wszystkie sygnały do VBXE z pokazanych miejsc.

Nie wiem czy lotharek dołączy kwarc, ja przy wersji od Candle'a musiałem go wydłubać z padniętego XE i wlutować na VBXE.

Sygnał z VBXE wychodzi z odpowiednich pinów na nim (Documentation\Hardware\vbxe v2x\vbxe2-con.pdf) - jako RGB i GND - CSYNC bierzemy z pinu 15 CD4050 (mały układ obok GTIA). GTIA natomiast swój obraz generuje niezależnie także S-Video i sygnał z modulatora powinien chodzić jak zwykle. Elektrycznie wygląda to tak że dzięki adapterowi ANTIC jak gdyby zostaje tam gdzie jest i serwuje dane dla GTIA a VBXE jest doczepione równolegle.
    1.  
      Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi z tą ceną w pierwszym poście?
      Korci mnie to VBXE, ale ze strony Lotharka wynika, że trochę drogo...
      • 7:

CommentAuthorstring
      • CommentTime3 Jul 2013 18:07

Dzięki wieczor, oczywiście zapoznałem się już wcześniej z dokumentacją co podałeś, mam nadzieję że to co piszesz jest prawdą i że nie są to tylko domysły :) Liczę że Lotharek to potwierdzi.

Pozostaje jeszcze kwestia Ulti i czy ciągnąć sygnał CASINH z podstawki zamiast z MMU?

@xmgatz: 6502/21.67333333=cena za vbxe
    2.  
      Ale ze mnie cienias, że na to nie wpadłem... :-)
      • 9: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime3 Jul 2013 21:07

@string: osobiście z powodzeniem zainstalowałem to to właśnie w 800XL na podstawie tego samego obrazka, bo pochodzi on od Candle'a. Co do Ulti, to wsadziłem go rok później nie stwierdziłem problemów - połączyłem ze sobą i ultimate poprawnie przełącza VBXE D7xx/D6xx
      • 10: CommentAuthorcalypso2k
      • CommentTime30 Aug 2013 23:08 zmieniony

Chciałbym złożyć podziękowania i szacun dla Electron'a, Candle'a i Lothark'a - dzięki Panowie działa genialnie.

• 11: CommentAuthorw1k
      • CommentTime3 Sep 2013 10:09

clear.. nice