Zauważ, że w pierwszej linii trybu znakowego 4 z HSCROLem ANTIC musi pobrać z pamięci prawie 96 bajtów (48 kodów znaków i 48 bajtów z fontu). Każde takie pobranie zajmuje cykl. Dodatkowo bajt DL i co najmniej jeden cykl odświeżenia pamięci. W linii dla 6502 i ANTICa jest 114 cykli. Teraz policz, ile cykli trwa obieg Twojej pętli.
ANTIC będzie zabierał mniej cykli, jeśli wpiszesz duże wartości do HSCROL: lepiej $c-$f zamiast 0-3.
xxl - przepisanie 300 bajtów?? tebe - dzięki, tak docelowo będzie. Zastanawiałem się tylko, dlaczego efekt się "zwiększa" im niżej schodzi postać. W końcu przerwanie zajmuje tyle samo czasu... przynajmniej tak mi się wydaje 0xF - też nie wiedziałem. Tylko nie wiem czy dobrze zrozumiałem w linii wyrobi się 114 cykli pomniejszone o to co musi zrobić ANTIC? I w moim przypadku jest to co 8 linii? Dobrze załapałem?
dan: Badlines - zoptymalizuj procedurę żeby się w co 8 lini wyrabiała z czasem. Tak jak pisze xxl procka DLI zajmuje połowę czasu procesora i chyba ciężko by to było obejść chyba że przestaniesz używać wsync i zaczniesz cyklować jak komodziarze przy otwieraniu borderów a zamiast nop'ów wciśniesz jakieś procedury :)
Tutaj dokładnie sprawdzisz, co robi ANTIC w którym cyklu w linii: ->link<- No i oczywiście powinieneś wiedzieć, ile cykli zajmują poszczególne instrukcje 6502.