atarionline.pl Atari 130 - brak dzwieku - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthoredi
      • CommentTime18 Nov 2013 21:11 zmieniony

Witam.
      Jakis czas temu moj znajomy pozyczyl mi 130tke.
      Calosc ladnie wyczyscilem, zakupilem kabelek do tv z eurozlaczem i podlaczylem.
      Nezbyt jestem zadowolony z jakosci obrazu, ale to jest temat poboczny.
      Niestety atarynka nie wydaje z siebie zadnego dzwieku.
      Przelecialem caly self test. Wszystko wyglada ok, ale nie wiem na ile taki test jest wiarygodny.
      Sam kabel jest sprawny.
      Moze ktos mial podobna sytuacje?
      Z gory dziekuje za kazda pomoc.
      • 2: CommentAuthorBluki
      • CommentTime18 Nov 2013 22:11

Może być uszkodzony U1B LM358 (taki 8. nóżkowy układ scalony, zwykle w pobliżu modulatora), modulator, POKEY.

To tak na początek :).
      • 3: CommentAuthoredi

Obiekt odnaleziony. Niestety nie jest w podstawce. Czy jest jakis sposob, zeby w obecnej sytuacji sprawdzic czy jest niesprawny?
      • 4: CommentAuthors2325

Może najpierw spróbuj na innym telewizorze.
      • 5: CommentAuthorBluki
      • CommentTime18 Nov 2013 22:11 zmieniony

edi:

Czy jest jakis sposob, zeby w obecnej sytuacji sprawdzic czy jest niesprawny?

Porównać napięcia na nóżkach ze sprawnym komputerem.
      Założyłem, że telewizor wykluczyłeś, jeśli nie, to skorzystaj z porady s2325.
      • 6:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime19 Nov 2013 09:11

Tylu tu specjalistów a żaden nie zaproponował sprawdzenia, czy kabelek sprawny?

Ja bym wpierw podłączył komputer kablem antenowym i sprawdził czy jest różnica.
      • 7:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime19 Nov 2013 10:11

Krótki, przeczytaj pierwszy post dokładnie.

Ja bym po prostu wziął odpalił SELF TEST na "nutkach", wsadził starą słuchawkę bez wtyczki (gołe druciki) lub druciki z głośniczka bezpośrednio do gniazda DIN zgodnie z rozpisem dziurek w atariki (pierwsza i trzecia?) i nie musiałbym wtedy sprawdzać, czy mój telewizor jest w stanie znaleźć nośną dźwięku na wyjściu antenowym.
      • 8:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime19 Nov 2013 11:11

łojezu, faktycznie, przepraszam.
      • 9:

CommentAuthorsNr
      • CommentTime19 Nov 2013 12:11

Można też ewentualnie sprawdzić słuchawkami czy na (37) nóżce POKEYa jest dźwięk względem masy. Z tą nóżką łączy się ścieżką bezpośrednio rezystor 1k. Oznaczenia brąz, czarny, czerwony, złoty. Na focie wskazuje to miejce...
      • 10:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime19 Nov 2013 14:11

Fotka jak po dziesięciu piwach :D
      • 11:

CommentAuthorsNr
      • CommentTime19 Nov 2013 14:11

he he trzasnąłem na szybciora komórą. jak chcecie mogę zrobić aparatem...
      • 12: CommentAuthoredi
      • CommentTime19 Nov 2013 19:11

Z gory dziekuje za wszystkie pomysly.
      Dzisiaj wytargalem glosniczek ze starej obudowy z pieca i podlaczylem do plyty jak zaproponowal sonar. Niestety zima. Nie wiem na ile taki glosniczek jest miarodajny.
      Jezeli to pokey to czy jest ktos kto moze to naprawic i jezeli tak to za ile?
      • 13: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime19 Nov 2013 20:11 zmieniony

Zaraz,mmoment, przeciez na nozce pokeya masz chyba niski poziom, nie ma fizycznej mozliwosci zeby uslyszec cokolwiek bez wzmacniacza :) trzeba sprawdzac dalej najlepiej na wyjsciu monitora chyba ze wzmak jest walniety. Przy sygnale niskiego poziomu zaden glosnik nawet nie drgnie
      • 14:

CommentAuthorsNr
      • CommentTime19 Nov 2013 20:11

Wieczór - racja, na słuchawkach usłyszy ale raczej nie na głośniku. Sprawdzałem tylko na słuchawkach bo miałem podobny problem a raczej identyczny. Okazało się że zarówno POKEY jak i LM358 były sprawne. Leżało coś między nimi. Co - nie chciało mi się dochodzić. Połączyłem pin (37) z POKEYa bezpośrednio do wyjścia. Działało bez problemu i nic się nie zjarało przez długi czas użytkowania. Wiem, że powinno być przez elektrolit ale sztuczka zadziałała.

Płyta ta jednak poszła na części bo potrzebowałem kość do STEREO, sprawne GTIA i takie tam inne :)
      • 15: CommentAuthoredi
      • CommentTime19 Nov 2013 21:11

To co dokladnie proponujecie? Kupilem wzmacniacz lm358n, ale nie wiem czy mam wymieniac go w ciemno?
      • 16:

CommentAuthorsNr
      • CommentTime19 Nov 2013 21:11

Skoro już go kupiłeś to wymień. Wlutuj go poprawnie i nie przegrzej. Jak nie zadziała - będziemy kombinować.
      • 17: CommentAuthoredi
      • CommentTime15 Dec 2013 19:12

Witam..

Troche czasu minelo od ostatniego posta.
      Dziekuje slicznie wszystkim za okazana mi pomoc.
      Po wymianie wzmacniacza dzwiek zagoscil w glosnikach mojego tv. :)

Pozdrawiam