Chętnie odkupię light guna do Atari XE. Chciałbym się pobawić strzelankami, póki się da (w tym tempie znikania z rynku telewizorów CRT za kilka lat może to być trudne). Może komuś zalega w szafie?
Przy okazji pytanie: czy gra wystawiona w konkursie np. na Abbucu albo SV może wymagać użycia light guna, czy tu już mówimy o sprzęcie niestandardowym i gra automatycznie ląduje w kategorii typu "wild"?
Pojawiły się rozwiązania z lightgunami do LCD. Nie mam zielonego pojęcia w jaki sposób i jakim cudem to działa, zastanawiałem się jaka byłaby szansa na zaadaptowanie takiego rozwiązania do Atari w taki sposób aby było kompatybilne ze starymi grami.
to nie jest niestandard, moim zdaniem. Spokojnie może być prezentowana na SV, czy tam Abbuc. No chyba, że regulamin jakimś sposobem nie dopuści, ale to byłby strzał w kolano dla organizatora konkursu ;)
Nie, już doczytałem. Używają IR i wymagają naklejenia listew z emiterami na obrzeżach ekranu. Taka symulacja plamki tam gdzie jej nie ma ;) W sumie prosta technologia, myślę że po dodaniu odpowiedniej logiki jak najbardziej do zaadaptowania tylko komuś musiałoby się zechcieć, a popyt byłby raczej marginalny ;)