Mamy juz napisy do filmu "The King of Kong", kolega Wieczor tlumaczy teksty przygtowane w odpowiedzi na ten film przez Waltera Daya. Do tego kolega Amun-Ra zabral sie za tlumaczenie ze sluchu filmiku dokumentalnego o Atari. Jest szansa na stworzenie malej filmoteki - zbioru dzielek, ktore prezentuja swiat gier, starych komputerow, w pierwszej kolejnosci Atari, i wszelkie zwiazane z tym tematy.
Czego potrzeba?
1. Jezeli slyszeliscie o jakims filmie dokumentalnym z powyzszych dziedzin - prosimy o namiary. Scalak znalazl juz kolejny nie tlumaczony film: "Chasing Ghosts - Beyond The Arcade" z 2007 roku. Ja mam oprocz wspomnianego filmu o Atari - wywiad z Nolanem Bushnellem.
2. Jezeli sa jakies tlumaczenia do nich - obojetnie w jakim jezyku, to rowniez poprosimy. Dlaczego w dowolnym jezyku? Bo jedna z najbardziej meczacych czynnosci, zupelnie niezaleznych od tlumaczenia, jest ustalanie timingu (pozycjonowanie) napisow - i tutaj nawet napisy po chinsku ulatwiaja sprawe.
3. Jezeli ktos chcialby sprobowac swoich sil w tlumaczeniu ze sluchu albo z napisow - tez prosimy o informacje. Nawet polowiczna praca, czesciowe tlumaczenie posunie sprawy do przodu. Bo jedna osoba prztlumaczy kawalek, druga pociagnie to dalej... az do szczesliwego finalu.
Kiedyś oglądałem całą serię dokumentów o starych grach i Atari, dostępną chyba na CCOnline. Miałem je wszystkie zgrane na CD, ale nie mogę tych CD znaleźć. Może przy przeprowadzce poszły się kochać... Na youtube da się znaleźć kilka filmów np:
Polecam szczególnie świetnie zrobiony dokument o Tetrisie:
oraz "Battle For Santa's Software"
Świetne są też reklamy starych gier :)
Lista filmów, którymi warto się zainteresować jest tutaj (+ sporo innych w komentarzach): ->link<-
Film o tetrisie był kiedyś nadawany w polskiej TV (nie pamiętam, ale albo drugi program albo Polsat) - może ktoś ma nagrane po polsku, bo nie ma sensu "powtarzać" tłumaczenia?
Bas zarzucil na nasz kanal wideo na Vimeo odcinek "Sondy" Kurka i Kaminskiego, w ktorym widac Atari ST. Jest to odcinek 457 emitowany 2 marca 1989 roku, na temat technik drukowania i desktop publishing:
Komputer Atari dostarczony z PZ Karen (pytanie: jak sie nazywa czlowiek, ktory siedzi przy Atari?), z wymieniona stacja dyskow (naped ZIP?). Co ciekawe, prezentowany potem pecet takze ma GEM jako system operacyjny.
Jesli chodzi Ci o te elektroniczne kawalki, to jest to Claude Larson. Płyty tego wykonawcy piekielnie trudne do znalezienia gdziekolwiek, ale jakby coś to walcie do mnie :). Nabyłem kiedyś drogą kupna kilka w odległym japońskim sklepie z mp3 ....