Dzisiaj odbyły się Lubelskie Dni Informatyki 2014. Dzięki uprzejmości organizatorów oraz dzięki @Pascalowi ( nasz atarowiec) znalazło się miejsce dla kącika retro gdzie atari grało pierwsze skrzypce
Cały kącik retro IT nie udałby się, gdyby nie poświęcenie pabloz1974, który ogarną cały kramik i zajął się ładowaniem gier i instruowaniem zainteresowanych. Cały dzień trwał godnie na "postarunku". Dostarczył również interfejsy umożliwiające ładowanie gier z kart SD dla Atari i Commodore. Paweł dzięki...
Zdobyć zainteresowanie młodzieży nie było łatwo bo na poziomie -1 jeden ze sponsorów wystawił xbox'y, ps4 i symulatory jazdy zainstalowane na platformach imitujących przeciążenia.
Ale wydaje mi się, że wyszło fajnie.
[...] W ramach przygotowań do eventu uszkodziłem sobie płytę Atari 130XE, gdzieś przy którymś skręcaniu pomyliłem otwory i wkręciłem śrubę w potencjometr który ma od spodu atari mały otwór aby nim kręcić. Jako że sam nie posiadam w domu TV, tylko netpunowski zielono-czarny monitor to nie zauważyłem różnicy w pracy. Jednak na LDI podłączyłem go do kolorowego TV i okazało się, że obraz nie ma kolorów (podłączony przez złącze monitora). Czy ktoś może mi powiedzieć co to za potencjometr i jaką powinien mieć wartość? I czy mogłem uszkodzić coś więcej?
tdc: na którym zdjęciu widzisz kolegę na 3 od góry/dołu?