Witam, ostatnio nabyłem atari 65xe z kartridżem turbo 2000, magnetofonem oraz kilkoma grami na kasetach. Niestety magnetofon ma urwaną końcówkę, która powinna być podłączona do drugiego portu joysticka i nie mam pojęcia gdzie ją kupić i jak ją przylutować. Jest 5 kabelków niebieski, zielony, biały, czerwony oraz kabelek bez izolacji. Bardzo proszę o pomoc.
Cóż ja mam urwaną tylko wtyczkę, a nie kabel w magnetofonie. Przesyłam zdjęcia: ->link<- ->link<- ->link<- ->link<- Przepraszam za jakość zdjęć jeśli komuś potrzebne będą zdjęcia w lepszej jakości niech napisze. Mam jeszcze pytanie czy bez tego kabla wczytam kasety w normalu??
Raczej potrzebne są zdjęcia elementów, które pomogą zidentyfikować problem, tzn płyta główna magnetofonu, miejsca podłączeń tych kabelków, inne pomocne.
nick99: witam, mam takie Turbo z takim kabelkiem ale nie wiem czy kolory przewodów mam takie same sprawdzę za jakąś godzinkę i dam znac ale jeżeli będą inne będę potrzebował zdjęcie płytki magnetofonu tam gdzie są przylutowane. Jeżeli chodzi o wczytanie kaset w Normalu powinny wczytac się bez problemu. Pozdrawiam
nick99: niestety przedłużałem kabel i potrzebne by mi było dokładne zdjęcie dodatkowej płytki w magnecie to pomierzę i opiszę Ci do jakich końcówek podlutowac.
Nieźle się uśmiałem oglądając te pierwsze zdjęcia :D
Skoro wtyk do drugiego portu joysticka to jest to K.S.O. Turbo 2000 (jak już zauważył Kuba). Pisałem o tym turbo już nie raz - schematy są w sieci. Wtyk będzie git jak uda się go przerobić na żeński ;D Ja kupiłem taką wtyczkę bez obudowy w sklepie elektronicznym i później zdjąłem blachy, wyjąłem niepotrzebne "piny" i skleiłem wtyk. Przewody można zaizolować folią termokurczliwą. "Oryginalnie" oklejali to masą plastyczną (twardniejącą w temperaturze pokojowej). Ja dodatkowo przed sklejeniem dodałem sznurek (zrobiony z przewodu ;)) za który pociągam wtyczkę aby było łatwiej ją wyciągnąć.