Witam. Ostatnio odkopałem swoje Atari, oczywiście pierwsze co zrobiłem to rozkręciłem maszynę żeby ją wyczyścić. Po zdjęciu blachy ukazał mi się napis 130xe. Mimo tego że z przodu i z tyłu widnieje 65xe. Mniejsza z tym gorsza sprawa z tym że znalazłem ją bez zasilacza, więc postanowiłem go zrobić samemu. Znalazłem starą ładowarkę do telefonu o napięciu 4,5-5V 700-750mAh i zamiast oryginalnej wtyczki przylutowałem DIN7. Wszystko ok lampka zapaliła się na czerwono. Brakowało już mi tylko kabla od obrazu, wyczytałem gdzieś w Internecie że wystarczy zwykły kabel antenowy a więc wykorzystałem go. Po znalezieniu kanału w telewizorze i włączeniu atari pojawia się czarny obraz i nic się nie dzieję czasami jest też że na początku na 20-30sec wyświetli się czerwony obraz. Ale gdy się poczeka z 5min i wciśnie się RESET to pojawia się napis READY. Włączyłem self test komendą BYE to wszystkie testy dźwięku czy ramu przechodzi pomyślnie żadnego czerwonego kwadratu. Nie mam pojęcia jak odpalić coś ze stacji dyskietek gdyż tak jak pisałem żeby czekać i godzinę to i tak się nie uruchomi. Czy ktos może mi wytłumaczyć o co w tym chodzi.
A tak przy okazji Witam Was wszystkich jako nowy użytkownik :)
Nowy zasilacz pomógł :). Lecz nasuwa się tu moje pytanie. Jak odpalić dyskietki na Californii ca-2001. Bo gdy wkładam dyskietkę przy wyłączonej stacji i dopiero później włączam komputer to piska co kilka sekund i wyświetla boot error.
1. stacja nie czyta dyskietki - bo dyskietka jest uszkodzona, przemagnesowana, zestarzała się (innymi słowy) - to najczęściej.
2. stacja nie czyta i to jej wina - rozkalibrowana, zanieczyszczona - w CA są dwa tematy - brudna głowica (tego nie obstawiam) lub brudna, zaklejona fabrycznym smarem prowadnica głowicy (ślimak). Otworzyć wyczyścić + kropelka oleju do maszyn zamiast fabrycznego smaru. Niech Cię ręka Boska broni przed odkręcaniem czujnika krańcowego (mały plastikowy uchwyt czujnika optycznego).
4. A może być banał: dyskietka nie jest "startowa". Nie ma DOS-a, bootloadera, ot zwykła dyskietka z programami albo danymi. Znaczy, że nie jest BOOT - stąd BOOT error.
Wczoraj poświeciłem trochę czasu komputerkowi. Sprawdziłem wszystkie dyskietki z obu stron i tylko 4 działają na ponad 60. Znalazłem gierkę Conan, siedziałem chyba z godzinę i naparzałem w nią :). Lecz dzisiaj chciałem znów ją wczytać ale stacja dyskietek odmawia wysypując tylko na ekranie "boot error", a na jej ekraniku piszę jak by "G5". Zaraz siądę i rozkręcę.
@Valdghir Kiedyś jak dobrze pamiętam działały wszystkie. Co do rozkręcenia stacji to za bardzo nie wiem jak się zabrać a w Internecie nie ma jak rozebrać. Mógł byś jakoś pomóc?
Edit: Najdziwniejsze jest to że wczoraj działał Conan, arkanoid, dos (dołączony do stacji) a dzisiaj nic nie działa.