atarionline.pl Wyrypanie muzyki z .xex - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  
      Hej,
      Jest sobie grający plik .xex, z którego chciałbym wyrypać muzyczkę i odtworzyć ją u siebie w programie.

Jak oceniacie stopień trudności i realność wykonania tegoż?

PS. Jakby co - mam zgodę autora :)
      • 2: CommentAuthor0xF
      • CommentTime12 Jul 2014 17:07

Muzyka w standardowym trackerze (RMT/TMC/CMC/MPT) - łatwe zadanie.
      W przeciwnym przypadku - średnie lub trudne.
      • 3:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime12 Jul 2014 20:07

a z moim paczem do atari800 zawsze łatwe.
      • 4: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime12 Jul 2014 20:07

Pokaż xexa. Masz podejrzenie w czym zrobione?
    2.  
      Nie mam podejrzenia w czym to jest zrobione, ale Cedyń pewnie będzie pamiętał. Z tego co mówi, dostępu do źródła muzyczki nie ma.

Plik w załączniku.

Kuba,
      Daj popaczeć na tego twojego pacza? Gdzież on?
      • 6:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime13 Jul 2014 13:07

Sądząc po stylu instrumentów to najpewniej Chaos Music Composer. Nie mam pod ręką odpalonej Atarki, więc nie sprawdzę, ale spróbuj uruchomić muzaka, wyjść z niego przez reset i uruchomić Smart Playera: ->link<-

Jeśli to standardowy moduł CMC, MPT lub TMC, to SP powinien go znaleźć.
      • 7: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime13 Jul 2014 13:07 zmieniony

A wystarczyło zajrzeć do ASMA :) Źródło (CMR) w załączniku

->link<-

Composed in CMC "Rzog"
      MONO
      PAL
      TYPE C
      FASTPLAY 312 (50 Hz)
      • 8:

CommentAuthormgr_inz_rafal
      • CommentTime13 Jul 2014 16:07 zmieniony

Dzięki za info Panowie. Sytuacja się klaruje, ale coś jeszcze nie do końca plumka.

Załadowałem ten *.cmr do Chaosa (właściwie do kilku różnych Chaosów a także do Smart Playera) i "prawie" gra dobrze. Coś tam trochę piszczy (załączam mp3). Wiecie o co może biegać?

Sprawdzałem z .cmr podesłanym przez wieczora jak i przez mikera.

----- EDYTA: -----
      Aha, może źle ładuję to do CMC Rzóg? Używam Ctrl+L a wtedy tenże Chaos szuka pliku .CMC a nie .CMR.
      • 9: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime13 Jul 2014 17:07

CMC Rzog z tego co się orientuję patchował tablicę basów i są tam dwie do wyboru, właśnie aby uniknąć takich kiksów. CMR pewnie te ustawienia zawiera i ładuje się go inaczej niż przez CTRL+L, niestety tej wersji nigdy nie używałem - nie ma tam jakiegoś manuala w pliku?
    3.  
      Manuala niestety nie ma, ale metodą prób i błędów doszedłem do tego, że SHIFT-C zmienia tablicę basów. SHIFT-N przywraca normalną.

Na zmienionej wszystko gra dobrze - na dniach sprawdzę, czy CMC Rzóg dobrze generuje playera.
      • 11:

CommentAuthormiker
      • CommentTime13 Jul 2014 19:07

No tak, trzeba zmienić rozszerzenie na *.CMC w CMC-Rzóg, ponadto odwołanie do playera jest nieco inne. Powinien w archiwum być stosowny DOC. W razie czego zobacz jeszcze tutaj: ->link<-
      • 12: CommentAuthormono
      • CommentTime13 Jul 2014 21:07

Noż przecież "źródło" hlejni były razem z cmcplay'em i nawet w wątku zdaje się było napisane o tablicy Rzóga. Miałeś gotowe. Inna rzecz to player. Trzeba wymienić jedynie tablice basów, wtedy nawet oryginalny player Pelca zagra wszystko poprawnie (tak to właśnie jest w cmcplay).
      • 13: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime13 Jul 2014 21:07

Tak, tylko że Rafał miał execa i nie wiedział że to CMC :) A ja nie wiedziałem aż do teraz że było coś takiego jak cmcplay :)
      • 14:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime14 Jul 2014 01:07

@mgr_inz_rafal - u mnie na dysku :)
      A tak na poważnie, to chciałem tego pacza to głównego brancha a800 wrzucić, ale krotki powiedział, że będą zmieniać radykalnie plik cpu.c, więc pewnie nie puszczą.
      Spróbuję go wyekstrachować jakoś.
      • 15: CommentAuthormono
      • CommentTime14 Jul 2014 11:07

@wieczor: ->link<- i ->link<-
    4.  
      Dziękuję za pomoc, wszystko działa już jak należy.
    5.  
      Tak to wyszło wewnątrz Rzygonia:

• 18: CommentAuthormono
      • CommentTime14 Jul 2014 15:07

No i ładnie gra :)
      • 19: CommentAuthortatqoo
      • CommentTime15 Jul 2014 14:07

Przyznam, że nic mnie dawno tak nie ubawiło, jak maszerowanie postacią po przekazie Cedynia do Konopa. Wnioskuję o pozostawienie w grze tak jak jest.

Marcinowi tez się spodoba :)