atarionline.pl Jojstick do PC (dla emulatora Atari800Win - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorburja
      • CommentTime15 Jul 2014 17:07

Panie i Panowie !

Poszukuję możliwości podłączenia joj'a /ów do PC (USB) które działałyby pod emulatorem Atari
      Skasowałem już klawiaturę (kursory na Archonach 1 i 2 - kto grał ten wie czemu) a pragnę zorganizować małe zawody
      POMOŻECIE ?
      • 2: CommentAuthors2325
      • CommentTime15 Jul 2014 17:07 zmieniony

Najłatwiejszy do kupna to Competition Pro USB. Jeśli nie gra się codziennie to wystarcza.

• 3: CommentAuthorlhuven
      • CommentTime15 Jul 2014 18:07

Szkoda że nie ma przyssawek, niestety to przeszkadza i sprawia że nie nadaje się do intensywnych gier (trzeba mocno przytrzymywać podstawkę jedną ręką). Sam joy fajny, ale jest mało wytrzymały - mój miał krótki żywot (być może trafiłem na felerny egzemplarz).
      • 4: CommentAuthorPablo112
      • CommentTime15 Jul 2014 22:07

burja@-zamów adapter u Kuby wtedy możesz wykorzystać dowolny joystick do atari ->link<-
      • 5: CommentAuthorburja
      • CommentTime17 Jul 2014 17:07

Dzięki ale brak przyssawek przy dużych joj'ach nie działa przy grach typu Archon - szlag człowieka trafia ...
      To samo dotyczy joj'ów delikatnych (z 4 sztuki poszły w piz..u na jedynce o Archon2 niewspominając)
      Rozwiązanie Kuby ma dla mnie podstawową wadę - nie mam joj'ów z atari ...

Co Wy na takie rozwiązanie :
      ->link<-

czy ktoś już tam kupował ?
      czy to zadziała (głównie Archony i M.U.L.E)
      • 6: CommentAuthors2325
      • CommentTime17 Jul 2014 17:07 zmieniony

To jest tak zwana sztywna, kanciasta pała, jest taka niewygodna bo to były początki i można zrozumieć. Zanim kupisz dobrze by było przetestować jak w dłoni leży. Kto się przyzwyczaił ten chwalił, np. kuzyn trzymał to podpięte do Amigi. Pytałem go czemu tnie w nowe tytuły maczugą - bo wygodnie.
      • 7: CommentAuthorburja
      • CommentTime22 Aug 2014 15:08

Dzięki ale pytanie brzmi "czy zadziała ?"
      Wiem, że nie wygodne - kiedyś nie mogłem tym grać ale lepsza maczuga co działa niż karabin co nie działa
      • 8: CommentAuthors2325
      • CommentTime22 Aug 2014 18:08 zmieniony

Tak, zadziała i pewnie zainstaluje automatycznie sterowniki. Zwróć tylko uwagę którą wersję Windows masz i czy jest coś o niej na pudełku joya napisane. Archon wymaga pewnej precyzji, ale ten joy powinien dać radę - jedną z metod jest ostrzeliwanie się zza "grzybów" połączone z oczekiwaniem na gotowość strzału. Chodzi o to by pocisk wroga wpadł na grzyba, a Twój nie.
      • 9:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime22 Aug 2014 21:08 zmieniony

W środku jest atmega8, generalnie to jest podłączenie do joysticka interfejsiku takiego, jak m. in. mój.
    1.  
      Szukasz kolego nie wiadomo czego proś Husaka i na pewno będziesz zadowolony. Mam takie cudo od niego śmigam ponad rok i .......... krótko mówiąc rewelacja joystick dobierzesz sobie pod siebie jaki ci tylko pasuje .
      • 11: CommentAuthorburja
      • CommentTime25 Aug 2014 12:08

Pablo112 pisał o możliwości podłączenia joya z atari - nie mam takiego i dlatego szukam innych rozwiązań
      Do Husaka:
      czy dzięki twej przejściówce mogę podłączyć dowolnego joya ? albo czy można kupić joye które podłączamy do przejściówki ?
      Jak pisałem: nie mam nic a chcę grać na PC joyami - jak to zrobić ?
      • 12:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime25 Aug 2014 17:08 zmieniony

Dowolnego - nie dowolnego. Większość z wtyczką db9 zadziała.
      Dowolny do Amigi, dowolny do Atari, do Segi. CX78 (taki mały prostokątny pad Atari z dwoma przyciskami) na razie nie działa (tzn źle działa) i na razie nie wiem, czy będzie.

->link<-
      • 13: CommentAuthorburja
      • CommentTime26 Aug 2014 11:08

Faktycznie - nie musi być dowolny
      Wystarczy, że zadziała do jednego ale solidnego i dostępnego. Czy możesz polecić taki wraz z miejscem zakupu/sklepem ?
      Kupię joy i przelączkę, przetestuję i kupię drugą
      • 14: CommentAuthors2325
      • CommentTime26 Aug 2014 13:08

Wybadaj może najpierw czy dwie przejściówki nie są widziane jako jedno urządzenie.
      • 15: CommentAuthorburja
      • CommentTime26 Aug 2014 16:08

muszę mieć 2 joy-ie
      Jak to więc zrobić ?
      • 16: CommentAuthors2325
      • CommentTime26 Aug 2014 16:08

Spróbuj zapytać J. Husaka czy druga przejściówka jest widziana w Windows pod inną nazwą niż pierwsza. Wystarczy by system dodał sobie na przykład cyfrę do nazwy, ale jeśli tego nie zrobi to dwa joysticki będą odpowiadać za pierwszego gracza.
      • 17: CommentAuthorAmun-Ra
      • CommentTime26 Aug 2014 17:08

Powinny być widoczne jako dwa różne. Tak są przynajmniej enumerowane w normalnych systemach (Linux).
      • 18: CommentAuthorburja
      • CommentTime26 Aug 2014 17:08

pytam J. Husaka jak wyżej ;]
      • 19:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime26 Aug 2014 18:08 zmieniony

Niżej odpowiadam.

Wtykasz dwie przejściówki w huba bo często w komputerze gniazda są zbyt blisko.; jedną przejściówkę można przez przedłużacz jakiś.
      System wykrywa jako dwa joysticki (MacOS X i Windows)
      • 20: CommentAuthorburja
      • CommentTime29 Aug 2014 13:08

Dzięki !
      A joy który mogę podłączyć ?
      Gdzie kupić jeżeli musi być stary ?
      Nie mam żadnej wiedzy technicznej - nie wiem co to jest "hub"
      • 21: CommentAuthors2325
      • CommentTime29 Aug 2014 13:08 zmieniony

Hub daje więcej wejść USB i ułatwia podłączanie większych urządzeń. Zasilanie do niego idzie z USB lub z zasilacza.
      • 22:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime29 Aug 2014 13:08

Innymi słowy to rozgałęziacz usb.
      • 23: CommentAuthorburja
      • CommentTime29 Aug 2014 23:08

i raz jeszcze Dzięki !
      Czemu nikt nie odpowie na pytanie:
      skąd wziąć joy który pasuje do przełączki Mr Husak'a ?
      Proszę i abrakadabra
      • 24:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime30 Aug 2014 02:08

Bardzo proszę.
      CX-40, pady od segi, atari7800, etc etc. Jest tego na serwisie aukcyjnym sporo.
      Większość z:
      ->link<-