Polecam Wei-ya ACV-011. Działa w sumie jako scandoubler. Używam z VBXE przez zrobioną przez Pasia przejściówkę i sobie chwalę. Kto był w Głuchołazach, ten mógł zobaczyć w/w konwerter w działaniu. :)
Tutaj znajduje się instrukcja, która dołączana jest do urządzenia w formie drukowanej.
Najlepiej kupić go przez eBay lub Aliexpress, bo ezgemplarz aktualnie znajdujący się na Allegro ma cenę kompletnie z sufitu (ponad 100% marży).
Używam właśnie z LCD 21,5" (Samsung SyncMaster 2243SW). Konwerter podwaja synchronizację poziomą (w przypadku VBXE), więc na wyjściu VGA jest obraz 720*576 (H=31,2 kHz, V=50 Hz), czyli zdatny do wyświetlenia przez LCD.
@QTZ ja czytałem te posty, ale to są stare tematy, wiesz jak jest, we współczesnej elektronice wszystko idzie strasznie naprzód. A tak jak czytam, to albo linki nie działają, albo już nie ma tego towaru.
Takie coś znalazłem i rozważam, tanie jak barszcz. Nawet kupiłbym tego więcej, jakby ktoś też chciał:
@QTZ: ale tu chodzi o RGB, nie S-Video. Do S-Video używam tego konwertera i tej karty (głównie do przechwytywania obrazu). Jakość obrazu z tej drugiej jest świetna - vide , choć YT nieco ją pogorszyło (oryginalny plik).
@Valdghir: zapytaj Lotharka; on miał styczność z tym Gonbesem, ale też widział mój konwerter w akcji i niech się wypowie, który z nich oferował wyższą jakość obrazu na wyjściu. :)
@Valdghir Towar można spokojnie znaleźć, a wątek nie jest tak stary - rozwiązanie problemu 2012 rok, a urządzenie które linkujesz pochodzi z 2008, co można przeczytać w instrukcji - tu wersja z dwoma wyjściami vga ->link<- (bezpośredni link do manuala)
@Voy dałem "?" właśnie dlatego, że te urządzenia nie mają wejść RGB :) To urządzonko, które linkujesz trochę drogie, ale ma większe rozdzielczości, szkoda, że nie ma tunera (nawet analogowego).
Sorki, za pytanie, ale dlaczego musi być RGB? Większość urządzeń ma wyjścia composite?
Chyba się nie zrozumieliśmy - to prawie to samo urządzenie, które linkowałeś. Chodziło mi o to, że wcale nie jest nowe... Skoro musi być RGB to sorry za zamieszanie :) Zostaje zapytać Lotharka jak sugeruje Voy.
@QTZ też chyba zamieszałem, ale jeszcze raz: konwerter RGB do VGA, fajnie jakby był konfigurowalny (menu ekranowe), a już super jakby miał pilota - takie pobożne życzenia :-)
Lotharek chyba coś wspominał, że Gonbes ma problem z wyświetlaniem trybu Rybagsa (320*480) pod VBXE (przykład). Pod moim chodzi bez problemu - jest nawet widoczny interlace. :)
Z "prawie" takimi samymi urzadzeniami uwazajcie, bo "prawie" robi duza roznice. Była chyba 5 lat temu na AArea akcja, bo była okazja kupic tanio Gonbesa GBS-8220 (chyba 8220)
Kupilim. Okazało sie, ze urzadzenie jest swietne ale nie działa konkretnie własnie z naszym sprzetem :/ Po prostu ponizej 60Hz nie chciało smigac i juz. Cos tam kombinowalismy probowalismy dobudowac, uzywac roznych wejsc (YUV na przykład) efekty były røzne - ostatecznie - kurzy sie w szufladzie... Ale ponoc Lotharek miał go jakos probowac dostosowac, nie wiem na czym staneło.
A ponoc 8228 działa, ma interfejs, mozna go przeprogramowac (ale zaznaczam ze nie wiem - słyszałem tylko) a jest PRAWIE taki sam. Wiec kupujcie urzadzenia ktore ktos sprawdził.
GBS-8200 - jedno wyjście VGA GBS-8220 - dwa wyjścia VGA GBS-8228 - takiego nie znalazłem
Na AA (link który podałeś powyżej) można przeczytać, że trzeba zakupić jak najnowszą wersję, konkretnie "v5".
Na zdjęciach (np. ->link<-->link<- ) widać numer wersji - nad przyciskami - model, wersja i data. Najnowsze jakie zauważyłem to v4 z 2012 roku (a zdarza się, że na jednym zdjęciu jest wersja z 2012, a na drugim z 2010), więc trzeba się upewnić u sprzedawcy, że jest to v5 (a może są i nowsze?).
A co do tych urządzeń kurzących się w szufladach to może da się przenieść do nich oprogramowanie z wersji v5? Co już ktoś zaproponował, ale chyba na tym się skończyło... a tu jeszcze inny link ->link<-
To było 8220 w takim razie, dwa wyjscia. Co do przeniesienia oprogramowania to jak najbardziej ale nie wiem jak to zrobic? Płytka ma złacze bodajze I2C, ale co dalej, jakis program, protokoł, cokolwiek...
Z ST tez probowalem, zmontowałem obwod wg tego co Anemos pisał, ale mi nie poszło... Moze on ma NTSC? Pojawiał mi sie obraz, potem sie szatkował i zrywało synchro...
Co do 8228 cos mi sie pomieszało, nie ma chyba czegos takiego. Czyli to chyba jakis inny. Strona Gonbesa sie pozmieniała, do ktoregos był download oprogramowania - mozna było pozmieniac wewnetrzny program urzadzenia - ilosc linii, konfiguracja synchro - ogolnie przypominało to troche display list :)
PS. Mogło chodzic o 8229 ale to juz zupełnie niepodobne urzadzenie.
O to ten. Co on ma dobrego to to, ze ma wyprowadzony RS-232 i mozna go przeprogramowywac. Nie wiem czy soft u Gonbesa jest jeszcze dostepny, ale jak był to go pobrałem. W skrocie wygladało to tak ze mozna jego działanie zaprogramowac na dosc niskim poziomie, ilosc linii wejsciowych, czestotliwosci synchronizacji i inne cuda - taka lista działania, wiec w razie problemow mozna sie pobawic i w zasadzie dostosowywac pod najdziwniejsze sygnały - oczywiscie nie ma gwarancji ze pojdzie, ale zawsze to cos. A 8220 złacze ma ale I2C o jego ew. uzyciu - cisza - pewnie tylko oni wiedza jak tego uzyc... Przypuszczalnie mozna przeładowac firmware i byc moze zrobic upgrade do wersji 5, ale zadnego uploadera i plikow nie znalazlem - nie mowiac o opisie co do tego podłaczyc...
Poszperałem w sieci nieco i wychodzi na to, że obecnie najlepszymi na rynku urządzeniami typu upscaler/converter są XRGB-3 i XRGB-mini FRAMEMEISTER firmy Micomsoft. Również najdroższymi, bo cena sięga w przeliczeniu 1000 PLN. O możliwościach można poczytać tutaj.
Chyba najlepszym wyjściem jest użyć karty do PC typu framegrabber, bo oprócz przechwytywania obrazu ma się możliwość zgrywania go do pliku wideo. Całkiem fajnie działa karta Datapath Vision RGB-PRO1, lecz wymaga złącza PCI i wyciąga max. 20 klatek na sekundę, no i w sumie jest starą konstrukcją, bo z 2002 roku, choć ostatnie sterowniki wyszły 3 lata temu i spokojnie działają pod Windows 8.1. Sprawdzona z Amigą 500 przez złącze RGB i Amigą 1200 przez wyjście VGA karty BVision PPC i daje bardzo ładny obraz. Lotharek chwalił sobie jakiś czas temu kartę Startech PEXHDCAP, która jest klonem karty Yuan SC500-N1 (którą też produkował Minicom).
P.S. Wyszedł właśnie model GBS-8219, ale jego cena powala...