atarionline.pl Czym przechwycić obraz i dźwięk aplikacji w Windows? - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthordss
      • CommentTime2 Sep 2014 16:09

Chciałbym przechwycić obraz i dźwięk generowane przez aplikację w Windows i zapisać je do pliku. Konkretnie chodzi mi o emulator a8cas-atari800. Z tego co wiem to tylko ten emulator obsługuje Blizzarda. Wiem że Altirra i Atari800Win mają opcje nagrywania avi ale nie obsługują Blizzarda.
      Zna ktoś jakiś taki darmowy programik?
      • 2: CommentAuthormono
      • CommentTime2 Sep 2014 16:09 zmieniony

Co prawda robiłem to na linuxie, ale może i na windzie da radę - Audacity.

Edit: A nie doczytałem. Audacity przechwyci Ci tylko dźwięk.
      • 3:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime3 Sep 2014 00:09

Fraps jest całkiem niezły. Zapisuje nieskompresowane klatki we własnym formacie, ale można je przekonwertować na dowolny inny.
      • 4:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime3 Sep 2014 00:09 zmieniony

A ile czasu potrzebujesz tego filmiku?

Przychodzi mi do głowy zrobienie pacza,które zapisuje screen biorąc pod uwagę częstotliwość odświeżania ekranu (parametr:-refresh) zgodnie z jakimś formatem whardkodowanym. Potem to do mplayera wrzucasz i masz.

--- edit

Nie jest to pacz na 5 minut...
      • 5:

CommentAuthorvoy

Przypomniałem sobie jeszcze o Daum Potplayer, gdzie jest opcja przechwytywania wybranego fragmentu ekranu, jak i też z kamery, karty telewizyjnej, karty typu framegabber itp. do pliku w wybranym formacie. Jest niesamowicie rozbudowany, ale to raczej jego zaleta, niż wada. :)
      • 6:

CommentAuthortdc

@Voy, ale fraps nie zgrywa dźwięku z audio tylko z wejścia (mikrofon).
      • 7:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime3 Sep 2014 01:09 zmieniony

Najnowsza wersja 3.5.99, zakładka Movies, menu Sound Capture Settings - są dwie opcje: Record Win7 sound -> Stereo/Multichannel oraz Record external input, o którym wspominasz.
      • 8: CommentAuthordss
      • CommentTime3 Sep 2014 15:09 zmieniony

@jhusak: do maksymalnie 1 minuty, dłuższych filmików nie przewiduję.

@voy:

1. FRAPS-a - coś mi ten program nie jarzy. Zdaje się, że po naciśnięciu klawisza zdefiniowanego jako "Video Capture Hotkey" powinien zacząć nagrywać, ale u mnie żadnej reakcji nie ma. Nawet naciśnięcie czerwonego klawisza HELP nic nie daje. Mam WinXP.

2. Daum Potplayer - kiedy klikam "rozpocznij nagrywanie" dostaję okienko: Nie można przeprowadzić operacji przechwytywania, ponieważ pliki audio i wideo nie są aktualnie dostępne. O co biega, wiesz?
      • 9:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime3 Sep 2014 17:09

Niestety nie, bo oba u mnie działają. Używam Windows 8.1 Update 1.
      • 10: CommentAuthorQTZ
      • CommentTime3 Sep 2014 19:09 zmieniony

U mnie Fraps też nie chce działać, kiedyś działał, więc to chyba nie wina Wina...

Tu programy polecane na innym forum (nie testowałem):
      ->link<- ->link<- ->link<-
      • 11:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime3 Sep 2014 19:09

Znalazłem jeszcze coś takiego ->link<- (ale nie testowałem).
      • 12: CommentAuthorQTZ
      • CommentTime3 Sep 2014 19:09

Kolos...
      • 13: CommentAuthordss
      • CommentTime4 Sep 2014 06:09

Ok, wreszcie coś zadziałało - ZD Soft Screen Recorder potrafi nagrywać z dźwiękiem. Co prawda wersja trial wrzuca na ekran watermarka z adresem strony www, ale mi to nie przekszkadza.
      Dzięki za podpowiedzi.
      • 14:

CommentAuthortdc
      • CommentTime4 Sep 2014 07:09

@Voy, a no to się postarali, ja mam dużo starszą wersję.