Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
firestorm:
Obaj sie zgadzamy, ze instrukcja Atari 400/800 Field Service Manual to dobry punkt startu, tak?firestorm:
Zgadzamy sie tez na regulacje Altira default za pomoca Hue Step na ok 25.6 tak aby pasek 15 i referencyjny mialy ten sam kolor, tak?firestorm:
Wieczorem zrobie zdjecia obrazu z monitora.firestorm:
Poczkaj krotki to Atari Field Service Manual sie myli? Ciekawe, hmm.firestorm:
Odkrylem ze Atari NTSC sie rozgrzewa,firestorm:
Golden Rod to kolor, mozna go wygooglac.firestorm:
Co bys nie powiedzial nie jest to kolor zielony,firestorm:
A co jesli ten kolor jest jak pasek 15 z Atari PAL?firestorm:
Mam pewne wyjasnienie dla dwu ustawien phase monitora ale brakuje mi dostepu do Telewizora NTSC z lat 80tych.firestorm:
Krotki jesli mozna wiedziec to jakim Atari ty dysponujesz?firestorm:
Sugerowales, ze lepiej jest jak te paski maja rozny kolor(15 i referencyjny)firestorm:
sa 2 ustawienia telewizorafirestorm:
Chodzilo mi o model twojego Atari.firestorm:
Moja teoria jest taka, ze byc moze gdy podlaczysz Atari do Telewizora NTSC przez antene masz jedna palete a przez kompzyt lub s-video druga.firestorm:
W artykule o NTSC na wiki jest wzmianka o tym, ze sygnal byl nadawany z odchyleniem od standardu a korygowany dopiero w odbiorniku ze wzgledu na wlasciwosci luminoformow.firestorm:
Istnienie dwu palet potwierdzaja moje zdjecia.firestorm:
Super to sie przyda do Altirry gdy jako Hue 0 bedzie RGB Red a na ustawienu 76,5 stopnia bedzie kolor referencyjny Atari.firestorm:
76 stopni minus 43 stopnie Golden Rod daje nam magiczne 33 jak ustawienie w moim nowym monitorze phase -33 aby miec zgodnosc z opisem z tego dokumentu(1 Gold itp)firestorm:
To jakie kolo kolorow polecasz?firestorm:
Hue step na sztywno° 24 daje bluish shield w Star Riders. Nawet z tym moim hue -17.firestorm:
Wciaz nie wiem skad te odchylenie fazy?firestorm:
Widze juz swoj blad 76.5° dla Red jest to odchylenie fazy sygnalu telewizyjnego a nie koloru w przestrzeni RGBfirestorm:
Nie wiem jak cytowac. Chetnie sie do tego zastosuje.firestorm:
W 1987r w USA nastapila zmaina standardu z NTSC(1953) na SMPTE C. Zmieniono wspolrzedne kolorow RGB dla przestrzeni CIE 1931 orazOd 1 do 26 z 26