Witam. Uzywam emulatora atari800 na ubuntu. Jast tam mozliwosc zapisania plików basica na wirtualnym twardym dysku. Pliki te pokazują się potem w systemie plików hosta. Pytanie - jak otworzyc plik z listingiem basica by mozna bylo go podejrzec na pc. Probowalem otwierac zapisane pliki w edytorze tekstu ale nie wyglada to na ascii...
A jak zapisywałeś listing? Jeśli przez SAVE, to wyjdzie Ci kaszanka. Spróbuj zastosować polecenie LIST, np.
LIST "D:CZAPKA.LST"
Dodatkowo, przynajmniej w atari800win jest możliwość automatycznej konwersji znaków końca linii z Atarowych na te dziwne, nowoczesne, poprzez zapis bodajże na numer stacji zwiększony o 5, np. zamiast H1: zapisujesz na H6:.
PS. Listing zapisany przez LIST wczytujesz za pomocą ENTER, a nie LOAD.
Mi się bardzo podoba w Atari800Win Plus opcja druku danych poprzez urządzenie P: do notatnika.
Za to nie mogę takiej możliwości osiągnąć w żaden sposób w Altirze, tam można wygodnie zaznaczyć tekst myszką i wkleić go gdzieś, ale to jest ograniczone rozmiarem tego co się zmieści na ekranie. Gdy próbowałem chyba na Fortyfication drukować poprzez P: to co prawda drukował, ale gdy to wklejałem gdzieś to nie wklejały się poprawnie oznaczone końce linii co w obszernych danych (o których tu mowa) kompletnie zaciemnia czytelność :(
ps. jest jeszcze jeden myk, gdy w Atari800Win Plus wydrukujemy coś do notatnika, to zamknięcie okienka emulatora bez notatnika powoduje że emulator nie zostanie zamknięty i może to prowadzić do dziwnych problemów (np. pliki ATR są dalej trzymane przez emulator itp.).
@tdc Znaki końca linii można prosto poprawić tym utilem z pakietu cc65 ->link<- Standardowy ANSI C, więc powinno dać się skompilować czymkolwiek (ja akurat siedzę na Linuxie, więc użyłem gcc).