Witam mam pyt chce zgrac kilka gier na ŚWIEŻO na kasetę audio otóż mam ten program TURGENSYSTEM i jak go odpalam to wiadomo trzeba wrzucic daną grę xex ale nie wiem jak daje skonfigurować program aby przetworzył to na dane na kasete tzn jest AUDIO i WAWE- ktore musze kliknać? i jaka opcje wybrać w "input file type"? monolithic binary, binary, data, tokenized source czy basic??? i jaki plugin tzn turbo, turbo 2000 czy inny? tzn chodzi mi żeby na kasetę nagrać proszę o poprawne ustawienia dziekuje za wszelka pomoc
1. XEX Files are Atari DOS 2 binary files. Select "Binary file" in the input type field.
2. If you wish to create tapes in original format created by Atari, then select the "Standard" plugin. If you wish to exploit a data recorder with turbo modification, then select a plugin that matches the modification.
3. Go to the Windows Sound control panel and select sound scheme "No sounds" to prevent any disruptions. Then go to Windows volume control and make sure your sound volume is about 80%.
3. Connect your tape recorder to the output connector of your sound card and start recording.
4. In Turgen, click the "Generate audio directly" button to send signal to the sound card.
Baktra, pierwszy raz będę nagrywał coś w Turgen w czeskim systemie Turbo 2000, nigdy nie miałem z nim do czynienia i mam pytanie, na co zwracać uwagę, czy są jakieś specyficzne tricki? Wizard proponuje taki wybór:
PS. I jeszcze raz podziękuję za Turgen System, piękna rzecz :). Najnowsza wersja 9.4.2 wiadomo, że tutaj: ->link<-
CommentTime28 May 2025 23:05 (5 dni temu) zmieniony
Zobaczmy sztuczki. Dla uproszczenia ograniczymy się do plików .xex.
Oryginalny format pliku Turbo 2000 jest bardzo prosty i może pomieścić tylko monolityczne pliki binarne. Podobnie jak polski Turbo ROM, został zaprojektowany dla łatwości użytkowania. Właśnie do tego służy „Monolityczny plik binarny”. Nie pojawi się w przypadku segmentowanych plików .xex.
ExpressLoading, ChainLoading i BlockLoading to niestandardowe formaty, które osobiście wymyśliłem, aby obsługiwać segmentowane pliki .xex. Różnią się one organizacją bloków. ExpressLoading jest zazwyczaj najbardziej wydajny. Jest inspirowany przez Speedy2700 i Unerring Master Turbo. Pliki zawsze zaczynają się od monolitycznego pliku .xex, więc nadal potrzebujesz tylko ładowarki plików Turbo 2000 (np. VisiCopy III)
Jeśli chodzi o Turbo 2000 - bloki kilobajtowe, jest to oficjalny system, który przechowuje dane w blokach 1 kilobajtowych. Bardzo podobny do Turbo Blizzard. Ładowarki MiniTBL i NanoTBL są podobne do ShortKOS i Microloaderów Turbo Blizzard. Dla wygody te ładowarki są konwertowane do oryginalnego formatu Turbo 2000, więc nadal potrzebujesz tylko ładowarki Turbo 2000.
CommentTime29 May 2025 08:05 (5 dni temu) zmieniony
Bardzo dziękuję za fajne podsumowanie, o takie mi właśnie chodziło! Instrukcja jest świetna i szczegółowa (91 stron, super!), ale takie dokumenty ze względu na swoją objętość i formalizm językowy utrudniają dotarcie do sedna sprawy dla początkujących, złapania perspektywy "czy i jak bardzo coś jest proste" oraz "czy dobrze zrobię, jeśli...". Twój opis powyżej świetnie rozwiewa mi wątpliwości - bo właśnie chciałbym nagrać kasetę tak, jak byłaby nagrana w epoce (czyli blok monolityczny). Instrukcję o T2000 czytałem, ale przegapiłem przy monolicie "This is a natural usage of Turbo 2000", a właściwie nie wyciągnąłem z tego prawidłowego wniosku, że tak mam nagrać :).
Będę nagrywał Atomix Plus i Alienbusters, bo kupiłem na Atariadzie samą poligrafię z autografem autora, bez kaset, a teraz sobie uzupełnię nagranie na kasecie. A może ktoś ma oryginały nagrań w systemie Turbo 2000? Bardzo chętnie przyjmę, by odtworzyć u mnie! :)
Tak, dokumentacja produktu może być onieśmielająca, ale tworzenie taśm nie jest łatwym zadaniem. Zapomniałem o ogólnej zasadzie korporacyjnej, kierownik nie czyta wiadomości e-mail dłużej niż połowę ekranu.
Na szczęście dla Ciebie, Alinebusters i Atomix Plus mają monolityczne pliki binarne w Twoim archiwum.
Tak, przygotowałem sobie monolityczne pliki z archiwum AOL (w przypadku "Alienbusters" te bez nieśmiertelności), ale nie mam pewności, że w oryginale nie były nieco inne. Wiesz, np. jakiś dodatkowy obrazek czy napis, które potem piraci usunęli = albo wersja która działa tylko na jakichś OS, a na innych nie, albo która ma jakiś błąd w oryginale, a został potem usunięty. U nas zdarzało się to często i jeżeli ktoś chce mieć _dokładną_ kopię oryginału to często ma problem :).
Uważam, że w tym przypadku monolityczne pliki binarne mogą pasować do oryginału. Obie gry pochodzą z Czech i w danym czasie i miejscu najpopularniejszym formatem wydania były taśmy z plikami Turbo 2000.