Postanowiłem nauczyć się czegoś nowego i przenieść AspeQt na Antka. Pierwszy raz udało się załadować River Raid dziś rano, żona nadal mnie nienawidzi :):
Aktualnie obsługuje tylko 19200, działa bootowanie atr i uruchamianie xex. Ładowanie Cas jeszcze nie.
Co trzeba, żeby to odpalić:
1. Urządzenie z Androidem z obsługą USB Host (OTG) - zwykle tanie tablety to mają, średnio drogie telefony nie koniecznie. 2. Kabel OTG. 3. Sio2PC-USB od Lotharka ;). Tylko na takim testowałem. 4. Działa na Antku 4.2.2 (może wcześniejszych, ale pewnie nie poniżej Antka 4. 5. Nie potrzebny root. 6. Nie potrzeba sterowników (d2xx w pakiecie) 7. Przy pierwszym uruchomieniu zapyta czy przejść do ustawień, można spokojnie dać nie. Ustawienia są zakodowane "na sztywno".
Ważne:
Jest głupi błąd w ftd2xx (z tego co wiem, jest to błąd libusb) z powodu którego d2xx nie potrafi otworzyć urządzenia za pierwszym razem, trzeba więc najlepiej:
1. Odpalić AspeQt 2. Podłączyć Sio2USB 3. Odpowiedzieć Tak na monit o uprawnienia do urządzenia 4. Kliknąć na ikonkę połączenia, żeby uruchomić emulację.
Tutaj może się przydać 8-10 cali ekranu, w przyszłości powiększę tą ikonkę ;) Można też wybrać z menu Plik i Rozpocznij Emulację.
Dla odważnych, którzy chcieliby skompilować lub poeksperymentować z kodem:
Pod Windows trzeba użyć wersji qt-opensource-"$twoja_ulubiona_platforma"-android-5.4.2, w Qt5.5 coś się posypało w JNI.
Pod Linuksem działa Qt5.5 bez problemu.
Odpala się na 4.4 KitKat, ale wygląda na to, że sterownik ftd2xx nie obsługuje jeszcze tej wersji Antka (czekam na odpowiedź supportu co z obsługą 4.4 i wyżej).