Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Wieczór:
Ten drugi ok, ale jest link do binarki tego pierwszego? Bo już parę lat temu natknąłem się na wyjaśnienie, że to fake :)wieczór:
Jak już wspomniałem C-64 wyraźnie ciąży słabiej taktowany procesor i gdyby nie rozliczne mechanizmy w które go wyposażono, jak np. pełny syntezator ze sprzętowymi obwiedniami czy te duże liczne sprite'y, to z tymi grami mogłoby być cienko..jhusak:
szpital podobnie, powinno być spolszczone szpitle, ale ktoś dodał do podstawowej formy -e i zadowolonyjhusak:
Czy mówisz gosiecie, czy goście?jhusak:
Ale hotel to zagraniczny wyraz polskiego pochodzenia zaadaptowany do polskiego i tak go przyjęliśmy i tak się przyzwyczailiśmy.jhusak:
Czy mówisz gosiecie, czy goście?jhusak:
szpital podobnie, powinno być spolszczone szpitle, ale ktoś dodał do podstawowej formy -e i zadowolony, być może że np. takie hostle to by za bardzo nie po polsku (ale kto by się przejmował) brzmiało...jhusak:
Podaj mi _polski_ wyraz jako przykład.Adam:
magiel - prawdopodobnie poprzez niemiecki z holenderskiego "mangel"Adam:
żagiel - z niemieckiego SegelAdam:
mogiel - chodzi o kogiel-mogiel? niemieckie Kugel + mogelnAdam:
pukiel - czeskie pukla z niemieckiego BuckelIRATA4:
żagiel pochodzi z holenderskiego-zeiljhusak:
Nie jestem pewien, ale na pewno nie z niemieckiego, bo dlaczego nie z angielskiego, holenderskiego, szwedzkiego, jidysz(!)