Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Adam:
Z Holendrami i Szwedami też kontakty były ograniczone, nie masowe.bruno_j:
obecnie trudne będzie do ustalenie kto dane słówko przywlókł na ziemie polskie.jhusak:
Akurat z tym żaglem to nie może być tak prosto. Wyraz nie może pochodzić z kraju, który istnieje od ca 1000 lat. Ludzie żeglowali znacznie wcześniej i znali żagle, i to jak, taki niemiec przyszedł i obwieścił, że to z niemieckiego? Dlatego twierdzę, że to nie z niemieckiego, a prędzej z tych ludów, co nad morzem mieszkali.jhusak:
Na niepolskość wskazuje jednoznaczność tego wyrazu, żeglowanie po czymś innym niż woda to wyłącznie w poezji.Adam:
Niepotrzebnie zakładasz, że pożyczenie słowa od naszych sąsiadów Niemców oznacza, że wymyślił je ktoś nie więcej niż 1000 lat temu na tamtych terenach. Z tego co widzę w necie, słowo "Segel" pochodzi od starszego protogermańskiego określenia żagla "*siglá" lub "*segla", które występuje obecnie w językach germańskich w takich postaciach, jak norweskie "segl" czy angielskie "sail". A skąd to słowo wzięli protogermanie? Nie wiadomoas... (na drugiej stronie tego wątku):
Zaczynam sie bać , jeśli MIDI to urządzenie sieciowe ..as...:
alfie (tdc) ja myślę samodzielnie.as...:
Znowu wyskakujesz AtariArea vs AtariOnline.as...:
Po co?as...:
Dokończ jedną ze swoich gieras...:
zamiast pisac do mnie monologi mailowo sms-owe których i tak nie przeczytam :)as...:
.. Z midi i Twoim pytaniem to większośc nie zrozumiała o co Tobie chodzi.wieczór:
Ja też jestem z AtariArea, mam tam konto (miałem wcześniej niż na AOL)wieczór:
(...)Zacznijmy myśleć razem: my atarowcy(...)" i jednocześnie w tej samej wypowiedzi podkreślać sztuczny, nieistniejący podział na AOL i AA.wieczór:
sztuczny, nieistniejący podział na AOL i AAwieczór:
Takie jątrzenie niczemu dobremu nie służy.wieczór:
wzmiankowane bagno pojawiało się tutaj znacznie częściej niż tam i to całkiem niedawno.wieczór:
Inaczej jest to wytykanie komuś drzazgi w oku, kiedy we własnym tkwi belka.tdc:
Jestem atakowany (jeszcze kilka dni temu na Atariki!), czyli mamy jasną klarowną sytuację gdy jeden obóz atakuje drugi (fakty liczone w setkach) (nie wnikam teraz gdzie jest podział w obozach)as...:
prosiłem przecież Ciebie z 10razy wczoraj nie pisz do mnie sms-ów itd. Po nocach/ maili.tdc:
Mamy tutaj czytelny przykład osoby zmanipulowanej... i to jeszcze nie jest tutaj najgorsze! W momencie gdy próbuję przemówić do rozsądku (pkt. 4) Ty nie dajesz sobie nic powiedzieć (pkt. 5) i nie chcesz czytać ze zrozumieniem.tdc:
takich osób naprawdę jest więcej, które były tam obrażane publicznie i więcej tam nie zajrzą lub unikają tego po dziś dzień.