Płyta z 800-tki bez obudowy, wraz z klawiaturą odratowana lata temu spod młotka kolegi, po wlutowaniu przełącznika zadziałała. Na spodzie płytki odeszło trochę laminatu, ścieżki wydają się nietknięte (zdj.:100_2842). Spękana taśma przy klawiaturze, brak 2 klawiszy, 'B' lub 'R' nie działają. Stacja CA-2001 Kompletna i sprawna, z nareperowanym na szybko mechanizmem docisku dyskietki. Jedne dyskietki odczytało inne nie, ale zakładam że to wina dyskietek. Magnetofon testowałem za pomocą adaptera kasetowego z Jackiem 3,5 i programu chyba Turgen System śląc sygnał z PC-ta i zadziałało. Mechanizmy kaseciaka są już raczej mocno wysłużone, ale zawsze może posłużyć jako baza dla SIO2SD. Sprzęt testowałem w takiej konfiguracji jak opisałem powyżej :) i nie mam innej możliwości sprawdzenia go. Jeżeli ktoś mieszka relatywnie blisko Niemodlina i ma 100% sprawną atarynkę a miałby trochę czasu i ochoty to można by się spotkać przetestować stację.(takie pytanie)
Docelowo chciałbym ten sprzęt sprzedać lub zamienić na Atari 65 XE jakie kiedyś miałem i podrasować. Ceny strzelam takie: CA-2001 od 200zl, XC12 od 25zl, zasilacz1 od 45zl, zasilacz2 od 35zl, płytka 800XL od 50zl. Oczywiście w miarę możliwości mogę pójść na jakąś wymianę.
@niedzwiad: byłbym zainteresowany stacją, płytą oraz magnetofonem. Daje ceny minimalne które podałeś. Mogę do Ciebie podjechać w najbliższy poniedziałek aby zobaczyć te cacka. Podaj tylko dokładnie z jakiej mieściny jesteś. Pozdrawiam :)
Ciesze się, że sprzęt się komuś przyda, szkoda żeby leżał. A skoro trafili się już zainteresowani to zróbmy tak: na oferty czekam do poniedziałku do południa :) po 12-tej skontaktuje się z 'kontrahentami'.
Jeśli nikt z powyższych Klientów na tę stację CA 2001 nie dokończy / dokona transakcji, to jeśli stacja jest sprawna i w komplecie, że jak podłączę, to będą mi się wgrywały gry z dyskietek, to za 50 do 100 zł. biorę. Jak nikt nie kupi. DS`.
Moją CA 2001 (szarą) znałem i wiedziałem na słuch i objawy działania, czy gra się wgra, czy będzie Error i z jakiego powodu, czy gra jest zabezpieczona i nie przeszło zabezpieczenia i trzeba powtórzyć, czy trzeba przytrzymać dyskietkę palcami podczas wczytywania iw którą stronę przyciskać, albo zatrzymywać uściskiem krążek lekko piłując dyskietkę a potem puszczać, impulsowo, i inne metody, żeby mieć wgrany program. Ale zawsze wiadomo, czy do wina stacji, czy dyskietki i co nie jest sprawne idealnie - stąd wystarczyłoby przez kilka dni potestować i powgrywać sobie różne programy, zrobić testy programowe stacji, ponagrywać kilka dyskietek, poodtwarzać i popatrzeć i posłuchać jak się zachowuje i czy stabilnie w pracy obserwowanej, czy za chwilę coś odpadnie - to słychać generalnie i widać - jak w samochodzie czy dowolnym urządzeniu, w drukarkach, w kompach, etc. obojętne jaka maszyna...
Wystarczyłoby potestować kilka dni, to bym wiedział. Gdyby działała i bym to wiedział testując, to 50 zł. spokojnie. Jak za dwa miesiące użytkowania tradycyjnego codziennego widziałbym, że jest trwała w swoim stanie prawidłowym, to mogę dodać 50 zł. i poprosić o pudełka, instrukcje, cokolwiek się ostało i transakcja zakończona i w rachunek nawet i umowę transakcji, bo dobre rzeczy i sprawne biorę z reguły na zawsze, oczywiste.
Lubię mieć historię i spokój ze swoimi rzeczami, że wiem co mam. Wtedy to lubię inaczej nie bardzo, oczywiste.
Lubię trwałe znane mi rzeczy. No tak już mam. Tylko za to płacę, oczywiste.
Trwały jest adapter kasetowy z odtwarzaczem MP3 podłączonym do magnetofonu, z tym, że wiele rzeczy było/jest dostępne tylko na dyskietkach. Inne ciekawe wynalazki do wczytywania danych sprzedaje lotharek.
XC12 z KSO Turbo 2000 lub 2001 (nie pamiętam, tam było coś innego niż w innym turbo, co mieli inni - inny rodzaj turbo zupełnie) - mam i działa. Wystarczy podlutować druciki na końcówkach. Zrobię sam jak znajdę schematy, żeby nie na czuja, ale powinno być szybciej na czuja nawet. Przyjdzie czas. :)
Chodzi mi o stację, którą znam, bo miałem: CA2001 szarą. Inni mieli bardzo ładna LDW 2000 zdaje się, czarna klasyczna taką, była super, jak Atari 800 - ta linia 'czarnych klasycznych', ale do Atari 65XE CA 2001 lepiej pasuje do kompletu tak jak XC12 - tą drogą szedłem - wyznaczał 65XE. :)
Pozbieram pewnie na dniach to, co mam, sprawdzę i będę wiedział, czego mi trzeba. Wtedy poszukam i zapytam. Dzięki za info. Tą stację muszę mieć, ale sprawną. Bo dyskietki mam oryginalne nawet, oprócz robionych samodzielnie. Chciałbym sobie powgrywać i sprawdzić chociaż i poużywać.