Witam Ciekawy jestem, w jaki sposób inni używają emulatora i dlaczego. Chodzi o sposób wybrania gry, w którą chce się zagrać. Ja używam Total Commandera, w którym wybieram plik gry i wciskam enter. Otwiera się Altirra i gram. Ale jest to średnio fajne, więc zastanawiam się nad alternatywą. Żaden z emulatorów, które widziałem, nie dawał możliwości zrobienia sobie listy plików z ulubionymi grami i wybierać je z niej przy pomocy jakiegoś przyjaznego interfejsu. Może jest jakiś fajny osobny frontend, który na to pozwoli? Pamiętam, że frontend do MAME 'MadeInMame32' oferował wybór gier z innych platform i podpięcie jakiegoś emulatora, ale ten projekt od dawna nie jest rozwijany, a z pewnością do pięknych i wygodnych nie należy. D-Fend do DOSBOXa ma fajny interfejs, bo można robić screeny z gier i wyświetlać listę gier przy użyciu screenów. Fajne to jest, ale tu się nie da użyć innego emulatora niż DOSBOXa, więc z Atari to nie przejdzie. No i stąd powstało pytanie - jak wy to robicie? :)
Przy wyborze gry do zagrania najpierw kieruję się tytułem - jeśli mnie zaciekawi z jakiegoś powodu to potem sprawdzam jego język - niemiecki to zazwyczaj wyższa jakość gry, ale gdy jest to przygodówka to odpuszczam, czeski to średnia jakość, ale lubili robić jakieś ciekawe gry naśladujące inne, znane tytuły, a muzyka najczęściej nie pochodziła z innych gier - to na plus. Przy polskich można spodziewać się wszystkiego, ale nie ma problemów gdy potrzebna jest instrukcja lub gra ma sporo tekstu. Polskie gry trochę odzwierciedlały ówczesną rzeczywistość. Używam Altirry.
Ja właśnie jestem na etapie konfiguracji oddzielnej maszynki do emulacji (pod Win 10). Myślałem o Raspberry Pi, ale MAME na to jest mocno okrojone, więc stanęło na PIPO X7. A jako frontend dałem EmulationStation, jak na razie podpiąłem pod niego MAME, a następne będą emulatory Atari 8 i 16bit. Myślę, że to dobry kierunek, bo jak na razie wszystko da się obsługiwać wyłącznie padem, a o to mi chodzi.
Okazało się, że D-Fend Reloaded da się przystosować do dowolnego emulatora. Altirra się podpięła i działa! Jest ok ;) Ten wspomniany EmulationStation wygląda ciekawie, ale trochę nie odpowiada mi zbyt nowoczesny interfejs na modłę konsol. Może kiedyś go sprawdzę. Ale też w nim nie ma wyboru gry z 'galerii'. Napisali, że to jest w planach dopiero.