atarionline.pl Atari w najnowszym Retro Gamer - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthornosty
      • CommentTime9 Feb 2016 05:02 zmieniony

Z radością przeglądałem przed chwilą dział Homebrew w najnowszym Retro Gamerze (nr 151) :)
      Pierwszy raz od dawna spora część tego działu jest poświęcona Atari XL/XE. Na wstępie dostajemy obrazek, który załączam :) Kolejna strona to omówienie konkursu Abbuc. Jest też materiał o porcie Saboteur, oraz wzmianka o pracach Mariusza nad Pentagramem.
      No serce rośnie!

• 2:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime9 Feb 2016 08:02

Wow, super! :) Ciekawe jak nasi zagraniczni koledzy zareagowali na wieść o Saboteur na Atari. Zwłaszcza... autorzy gry :D Eh, kiedyś by nam szczeny opadły gdyby przy platformach znajdował się "ptaszek" obok Atari XL/XE :D Ale i tak jest moc.

Pofatyguję się po Retro Gamera bo widzę że warto!
      • 3:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime9 Feb 2016 09:02

szkoda, że jest taki drogi bo to ogólnie fajne czasopismo nawet jeżeli dany numer nie dotyczy atari.
      Ciekawe czy Eagle to czyta gdyż nadal mu wiszę za jeden egzemplarz :)
      • 4: CommentAuthorAdam
      • CommentTime9 Feb 2016 11:02

Staram się co miesiąc przeglądać kolejne edycje RG, ostatnio było krucho z tematami powiązanymi z 8-bitowym Atari. Dobrze, że chociaż ten numer jest pod tym względem ciekawszy.
      • 5: CommentAuthorAdam
      • CommentTime10 Feb 2016 20:02 zmieniony

Kupiłem numer 151 i co w nim jest: już na początku mamy stronę z artykułem o pięknej szwedzkiej kolekcjonerce sprzętu i gier retro o imieniu Heidi, o której kilka tygodni temu pisaliśmy na profilu facebookowym AtariOnline (oto link do jej strony ->link<- ) :)

Jeśli chodzi o gry, to w numerze znajdziemy dłuższe artykuły o Street Fighterze II, Scooby-Doo, Micro Machines 2, a z produkcji dostępnych na małe Atari: interesujące artki o Head Over Heels oraz o grze Hunchback. Poza tym zwracają uwagę: materiał o historii komputerów Macintosh i wywiad z Ronem Gilbertem z Lucasfilm/ LucasArts.

W poprzednim jubileuszowym numerze w ogóle zabrakło miejsca na sekcję Homebrew, natomiast tutaj sekcja znów się pojawia i zaczyna się, jak to widać na zdjęciu Nosty'ego, od całostronicowej grafiki z atarowej gry Blowsub przy informacji o nowych produkcjach. Co ciekawe, po lewej widoczny jest screenshot z Turbo Snaila - nie bardzo wiadomo dlaczego, być może w pierwszej wersji tekstu o nowościach była wzmianka również o tej grze.

Na następnej mamy akapicik o Saboteurze, później kilka akapitów o konkursie ABBUC (z dużym screenshotem z Bombera i małymi z gierek 3plex i Toy Swap), jest jeszcze jednozdaniowa wzmianka o Pentagramie ze screenshotem.

A tutaj o zawartości numeru mówią dwaj redaktorzy, niestety gry homebrew akurat ich nie bardzo interesują:

• 6:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime10 Feb 2016 21:02

dzięki Adam :)
      • 7:

CommentAuthorkris3d

Kolejna informacja o TurboSnailu! Ale się radujemy:)
      • 8: CommentAuthorAdam

Przypomnę jeszcze tylko, że sekcję homebrew prowadzi w Retro Gamerze Jason Kelk, znany jako TMR, który związany jest najmocniej ze sceną C64, ale jest też np. autorem bardzo ciekawych strzelanek na małe Atari z ostatnich lat: "Callisto" i "Battle Eagle" oraz kilku demek na naszą maszynę. I to głównie jemu zawdzięczamy, że co jakiś czas coś ze świata 8-bitowego Atari pojawia się w magazynie.
      • 9: CommentAuthorAdam
      • CommentTime27 Jul 2016 22:07 zmieniony

W ostatnim numerze magazynu (#157): w sekcji Homebrew tym razem Atari jest znacząco reprezentowane, bo poza Sokobanem na Atari ST, a także okraszonym 4 screenami omówieniem Manic Minera i informacją na temat konwersji gry Pentagram na Atari oraz C64 mamy też krótki wywiad (ze zdjęciem) z Mariuszem Wojcieszkiem.

Interesujący dla atarowców może być też artykuł o historii Big Five Software, firmy programistycznej znanej nam przede wszystkim z takich gier, jak Miner 2049'er i Bounty Bob Strikes Back. Poza tym m.in. dłuższy materiał o historii gier flipperowych na komputery, kilka stron o powstawaniu gry Combat na Atari 2600, krótka notka o Karatece. Tematem numeru jest konsola Nintendo 64.
      • 10: CommentAuthorXuio
      • CommentTime17 Aug 2018 19:08

W nowym 184 numerze jest artykul o nieoficjalnych portach gier na Atari, wypowiada sie w nim tez Kaz, jako ekspert (nie jestem zlosliwy!) :)
      • 11: CommentAuthorAdam
      • CommentTime18 Aug 2018 11:08

Jest też wywiad z Pawłem Kalinowskim, znanym tutaj jako Pirx.
      • 12:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime18 Aug 2018 22:08

@Xuio - na której stronie widnieje KAZ w RG184 ?
      • 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime19 Aug 2018 11:08 zmieniony

Nic o tym nie wiem, że wypowiadałem się dla RG. Tym bardziej jako "ekspert" :). Widocznie coś z naszej korespondencji z Kieranem, autorem artka, zacytowano :)

Przypominam, że każdy mógł pomóc i zostać ekspertem :D, wystarczyło odpisać na ten wątek Kierana na naszym forum:

->link<-

Paweł "Pirx" Kalinowski też odpisał. Obu panów, a także Nostego skontaktowałem. Polecam tę metodę jeśli ktoś chce promować polskie osiągnięcia, osoby, programy.

Przy okazji Pirxa, wrzucił on na swój profil kilka zdjątek, więc dołączam.