w niektórych grach jest gra o tron, wyróżnienie za 1 miejsce powinno być (2 i 3 może też) i w ten sposób punktowanie gracza. Takie statsy jako dodatkowe zestawienie top 5 graczy w banerze.
Wybrałem HSC START (z lewej kolumny, xxl.atari.pl), zalogowałem się używając atari.org.pl, wybrałem grę Frogger z listy, podałem punkty (12) i zatwierdziłem.
Po prostu zdziwiło mnie to w dobie dzisiejszego dbania o spójność danych i brak możliwości ich zafałszowania (nawet nieświadomie). A nóż jakiś tryb "debug" zostawiłeś...
tak, tak ma byc. nie ma mozliwosci sprawdzenia ze nie zafalszowales danych. mozna jedynie sprawdzic czy dane podane przez gracza sa prawdopodobne :) Twoje nie sa ;-)
co do pomysłów - na banerach z top5 powinien być widoczny ostatni komentarz gracza, który załapał się na top5 - np. no - w końcu pobiłem Koalę w Cytriks, hahahahahaah. Powodzenia w pobiciu tego wyniku
Datamatrix również nie zapewnia kontroli - jest to po prostu ułatwienie polegające na pominięciu ręcznego wklepywania. URL wywoływany z datamatrix zawiera identyfikator gry i wynik - to wszystko.
-możliwość zedytowania/usunięcia swojego HiScore (ktoś podał o jedno zero za dużo, albo nie w tej grze) -możliwość ściągnięcia gry, albo przynajmniej link do gry np na AOL
jak pomyli gre przy wpisywaniu to skad wiesz ze nie pomyli przy usuwaniu ;-)
ale ciekawy pomysl. wyswietlanie historii swoich aktualizacji z mozliwoscia oznaczania jakiejs pozycji jako blad (wtedy poprzedni zapis dla danej gry bedzie aktualny)
Piszę konkretnie :) Pozostałem w systemie, nie usunęło mnie :), a powinno.
Intuicyjnie: - pierwszy raz gram - zapisuję wynik - stwierdzam, że nie chcę być na takim miejscu albo co innego - kasuję wszystkie wyniki - _znikam_ z listy Hall Of Fame.
Ale oczywiście, może być i tak jak jest, chociaż trochę dziwnie.
ja w dzieciństwie najwięcej grałem w Mr Robot ,Super Cobra,Robin Hood,Roto,Zeppelin -na własnej Atarynie tygodniami katowałem te gry aż tygodnie zmieniły się w miesiące,miesiące w lata i teraz jestem miszczem tych gier ;-) i powiem jedno -Atari skrzywia psyche ...
@anonymus: jest mi po prostu glupio! nie zauwazylem Twoich banerow!
ale: 1. zly format, 2. barkuje userbara do kompletu :-) uzupelnij mr robot :-) ten z przyjemnoscia dodam.
@Irata: nie chce byc recenzentem, dorobie sie kiedys systemu zebym nie musial tego robic ale ten baner nie jest dobry: 1. nie wiem co to za gra (gdyby nie tytul) i ma pozycje - te sa generowane nie porzeba na banerze.
xxl, w jakim sensie zły format? Rozdzielczość, czy układ? Bo starałem się zachować rozdzielczość (270x267) i układ na podstawie tego, co kiedyś podsyłałem. Pzdr, anonymus.
W tej chwili Montezuma w grze Yoomp! ma 0 punktow, wiec chyba mechanizm proponowany przez Kube nie wprowadzony?
Koala tez mial dobry pomysl: "możliwość ściągnięcia gry, albo przynajmniej link do gry np na AOL". Ja dodam, ze nawet moze do konkretnej wersji, albo chociaz informacja - o jaka wersje chodzi - zeby nie bylo watpliwosci.
userzy z zerowymi punktami juz nie beda sie pojawiac w tabelach, natomiast z linkami - mozna umiescic kometarz z linkiem na hsc z gra (a ja go przekopiuje :-) - taki ze mnie maly leniuszek)
To na razie dodam tylko baner png/psd, może się nada ;)
Ps. dodam też szablon, ale tylko duży, banera nie ogarniam. Myślałem, że wyniki są w jednym określonym miejscu (rozmiarze), ale wygląda, że są ruchome.
> Ps. dodam też szablon, ale tylko duży, banera nie ogarniam. Myślałem, że wyniki są w jednym określonym miejscu (rozmiarze), ale wygląda, że są ruchome.
nie rozumiem. wedlug mnie sa w jednym okreslonym miejscu i rozmiarze. gdzie jest inaczej?
juz wiem o co chodzi. pare lat temu jak uruchamialem hsc to blednie zakladalem, ze istniejaca gre trzeba przerobic zeby zapisywal wynik na dysku - tak przerobilem zybexa, super cobra, donkey kong i pare innych, wymagalo to jednak pewnego wysilku ze strony programisty a i gracz nie mial latwo, wymiana danych poprzez plik uploadowany na strone nie byla wygodna... na ktoryms RACE pojawila sie mysl znacznie upraszczajaca reguly hsc tak, zeby uczestnictwo bylo przyjazne dla gracza oraz programistow - natomiast istniejace gry bez zadnej dodatkowej pracy moga byc dodawane do hsc. okazuje sie jest to znacznie lepsze rozwiazanie.
pewnie niewiele osob wie ale majac sio2bt niektore gry moga bezposrednio zapisywac score do systemu (podobnie jest z WiFi Prime)... chociaz ja preferuje kod datamatrix.
wracajac do odpowiedzi... banery, ktore podlinkowales sa z poprzedniej edycji hsc. obecnie wszystko jest "znormalizowane" wiec mozna klepac banery od sztancy