Chcę uruchomić pod windows 10, system TOS z Atari Falcon, lub jego młodszy odpowiedniki jak np. - FreeMiNT - FireBee
Przyznam się że nie wiem czym różnią te wersje systemu, i czy można w nich ustawić polskie fonty.
Podpowiedzcie proszę który obecnie proponujecie system, do uruchomienia pod windows 10. I czy udało wam się jego spolszczyć. Oraz czy do jego zainstalowania potrzebny jest emulator.
Bez wnikania w szczegóły, bo trzeba by się rozwinąć.
Potrzebny jest emulator. Polecam Hatari, który częściowo emuluje Falcona 030. Będziesz jednak musiał zdobyć obraz ROM z systemem TOS 4.0x z Atari Falcon. Możesz też użyć darmowego Emu TOS i pokombinować z instalacją jakiegoś EasyMINT na początek. W sieci był kiedyś dostępny obraz dysku z FreeMINT, o ile pamiętam na forum anglojęzycznym atari-forum.com. Obraz był jednak pod emulator Atari ST/STE o nazwie Steem (też bardzo dobry, ale nie emuluje Atari Falcon).
Do sprawdzenia jest także emulator SainT. Nie wiem, na ile się rozwija, ale swego czasu używałem i był niezły. Nie było tam emulacji Falcon 030, tylko ST/STE.
Na ST/STE można obczaić system operacyjny MagiC. Jest bardzo ciekawy, w sieci powinieneś łatwo znaleźć demo (jest także wersja na PC). MagiC działał na ST/STE z 4 MB RAM lepiej niż FreeMINT.
Spróbuj także rozwiązania o nazwie Aranym. Bardzo ciekawe. Nie jest to do końca emulator, ale da namiastkę Falcona i można zainstalować tam FreeMINT.
Spolszczenia do TOS/GEM i FreeMINT to nie problem. Polskie znaki też do zrobienia.