Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Zenon:
Przesyłka jest u mnie. Archeologia. Mieć to 30 lat temu. Pierwsze wrażenie.... bajka, drugi krok.... oględziny. Polutowany moduł jest uszkodzony, brak dwu przełączników i kondensatora. Krok trzeci, moduł w gnieździe Atari. Ale nie odpala, nie blokuje też komputera. To zapewne wina braku kondensatora i sygnału RESET który powinien odpowiednio ustawić sygnał RD5.Zenon:
Tu pierwsze odpalenie tak na dziko. (...) Wracając do modułu, chyba EPROM zatraciła już niektóre dane, bo wyskakuje menu ale nie uruchamiają się poszczególne opcje. Krzaczki, zwisy etc.... może się mylę, oby nie. Nic straconego, ten plik mam na dysku, jedyne co to bez logo że to z Krakowa.Zenon:
Ja tak z rozpędu napisałem że może EPROM jest coś nie teges... Właśnie rozrysowałem sobie jak zrobiony jest rejestr generujący sygnał dla linii RD5. Po południu będzie czas to odczytam zawartość EPROM, uzupełnię brakujące elementy etc.. etc...Zenon:
Postęp, odpaliło, KOS, MICROLOADRE, EDYTOR, etc..etc... Druga połówka pamięci nie odpala, albo EPROM uszkodzona, albo jest pusta bo nie bootuje. Zrobię przejściówkę popatrzę co w niej i prawda wyjdzie na jaw. Fotki uruchomionych opcji. Wygląda na to że działa prawidłowo. W/g mojej oceny zmienione są tylko napisy w zrozumiałym języku, tak się robiło, tak też robiłem :)Zenon:
Kolejne odpalenie. Wygląda na to że w drugiej połówce EPROM siedzi takie coś, zbotowało się i uruchamia. Jednak nie mam magnetofonu przysposobionego by zapisać/odczytać cokolwiek dla sprawdzenia. Wypada zrobić kopię, płytki mam, do dzieła.Zenon:
Jak były wywoływane? Pamięć EPROM dzielona jest na pół najstarszym bitem adresowym, którym steruje przełącznik. W każdej połówce zapisany jest jeden system, pozostała elektronika jest wspólna. Przełącznik w pozycji A, botuje jeden system, w pozycji B botuje drugi. Ot, tyle. Moduł ma dodatkowy przełącznik którym włącza się zasilanie, zatem można je wyłączyć nie wyjmując modułu z gniazda. Tym sposobem staje się nieaktywny. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by go wyjąć. Ściągnę zawartość EPROM, zrobię schemat i do archiwum jako pamiątka że tak było. :) udało się.Zenon:
A ja siedzę kolejny dzień nad tym co dawniej przysłałeś i nie mam dobrych wieści. Ta EPROMKA jest uszkodzona, zapewne część danych uległa rozkodowaniu. Moduł co prawda się uruchomił i wysłałem plansze tytułowe jako foto, ale na tym koniec.Od 1 do 29 z 29