atarionline.pl Unerring Masters - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime25 Aug 2016 11:08 zmieniony

dobre turbo do magnetofonu atari. niesterty slad po nim zaginą. Moze ktos jeszcze pamieta RAM-CART od UM? Ciekawi mniee dlaczego po firmie UM nie ma wlasciwie sladu w necie a byla popularna np.w LODZI. Mam oryginal Ram-Cart wraz z oprogramowaniem. Ktos jeszcze? Dajcie znac. Moze warto to zapisac.
      • 2:

CommentAuthordely
      • CommentTime25 Aug 2016 14:08

Czy chodzi o ten RAM-Cart?

->link<-
      • 3: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime26 Aug 2016 07:08

Tak do ten RAM-CART. Do carta była dodawana kaseta z oprogramowaniem. Może warto zarchiwizować.
      • 4:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime26 Aug 2016 07:08

Zdecydowanie warto zarchiwizować. Czy możesz gdzieś udostępnić nagranie?
      Jak cię interesują losy firmy, to zadzwoń albo zajrzyj do nich, może dowiesz się czegoś ciekawego.
      • 5: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime26 Aug 2016 08:08

Dzięki za namiary na firmę. Widzę że sobotę mam zajętą. Biorę się do pracy. Proszę o cierpliwość. Wersje programów w normalu dam radę przegrać. Z turbo będę walczył. Nie wiem czy mój magnetofon da radę. Czeka mnie wycieczka do pawlacza i MAŁA retrospekcja. Bateria w Ram-carcie raczej nie działa,więc pamięć się ulotniła. Nic to, wymienię, odpalę, dam znać. Będę wdzięczny za sugestie.
      • 6:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime26 Aug 2016 10:08 zmieniony

Mi zależy nie na przegraniu pojedynczych programów, a na kopii całej kasety w jej oryginalnej postaci, więc chciałbym, żebyś zgrał taśmę bezpośrednio na PC-ta, do pliku dźwiękowego. Czyli potrzebny zwykły magnetofon, kabelek minijack-minijack, i na PC-cie jakieś Audacity lub podobny program.
      • 7:

CommentAuthordely
      • CommentTime26 Aug 2016 10:08

Również będę wdzięczny za przegranie i udostępnienie. Ewentualnie jeśli nie masz tego jak przegrać, mogę to zrobić ja.
      • 8: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime26 Aug 2016 11:08

->link<-

To co mogę na szybko. Mam nadzieję że da się odpalić.
      Kiedyś próbowałem to zarchiwizować przy pomocy ATARI, Ram-Carta, XC12 i takiej kasety z kabelkiem jack. Pliki audio generowane przez komputer Atari65xe. Jutro zrobię czyste zgrywanie kaseta->komputer. Proszę dajcie znać czy się odpalają programy. Widok oryginalnego loadera turbo bezcenny.
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 Aug 2016 12:08

Dzięki atariki50 za podzielenie się. Dely i Krótki są znani z zajmowania się tematem turbo i kolekcjonowaniem materiałów z tym związanych, więc fajnie, że dodajesz kolejny elemencik do tego.
      • 10: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime26 Aug 2016 12:08

Jeszcze seban się tym zajmuje, z tego co pamiętam.
      • 11: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime26 Aug 2016 13:08

Dzięki za zainteresowanie. Powalczę z tematem.
      • 12:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime28 Aug 2016 12:08

Slusznie Wieczór, jeszcze Seban.
    1.  
      Gdzieś mam jeszcze ATR'a z ich initializerem. Eh były czasy - Przybyszewskiego 7 o ile dobrze pamiętam.
      • 14: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime31 Aug 2016 23:08

Moje boje z kasetą Ram-Cart część II-ga :)
      Aktualnie wygląda to tak jak w załączniku. Dwa programy z oryginału, niestety nie dają się skopiować : LoaderTurbo i Copier Turbo Ram-Cart. Ale damy radę nie takie rzeczy ze szwagrem robiliśmy.
      • 15:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime3 Sep 2016 18:09

Brawo.
      • 16: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime3 Sep 2016 19:09

Dzięki Kaz. Twoja odpowiedż to dla mnie motywacja i nie ukrywam dobra zabawa z Atari. Nie mam cho..ra tyle czasu co kiedyś. Robię te wpisy z tzw. doskoku do kompa, ale postaram się odzyskać brakujące pliki. Tak przy okazji żeby nie zakładać nowego wątku. Czy nie dało by się zaemulować fizycznego ram-carta? np. pod emulatorem Altirra. Będę wdzięczny za sugestię. Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie Kaz.
      • 17:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Sep 2016 00:09

Mysle, ze nie tylko ja jestem zainteresowany takim odkopywaniem znalezisk i nie tylko ja doceniam Twoj wysilek. Sugestie o emulacji w Altirze najlepiej zglaszac do autora projektu.
      • 18: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime9 Sep 2016 23:09

Odnawiam wątek turbo um-master. Przepraszam wszystkich zainteresowanych tematem za zwłokę. Na teraz udało się odzskać kopier TURBO-RAM_Cart. ATR w załączniku. Jeszcze tylko loader UM i będzie komplet. Jeszcze jedno,pliki programów są zgrane z oryginalnej kasety i do dżałania wymagają fizycznego RAM-CARTA. Dlatego np.plik Turbo System v.4 pod emulatorem się wykrzaczy. Na atari wszystko chodzi OK. Jeśli chcecie przetestować cartridge od UM-Master pod emulatorem to zapraszam do załącznika. Postaram się to wszystko ogarnąć i zamieścić ORYGINAŁ kasety w plikach CAS wraz z loaderem -!- żeby urchamiły się pod emulatorem. Pozdrowienia dla wszystkich zakręconych na punkcie ATARI.
      • 19: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime9 Sep 2016 23:09

A tu jest ATR RAM-CART
      • 20:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Sep 2016 10:09

Super. Ja jeszcze dodam, bo tego w Atariki nie ma, ze mamy w Bibliotece Atarowcac kopie:

1) "Podręcznik użytkownika Systemu RAM-CART" autorstwa Jarosława Syrylaka
      2) "RAM Cartridge Instrukcja Obsługi" wydane przez ZUK Unnering Masters.

Tutaj dostepne pliki (doc i djvu):
      ->link<-
      • 21: CommentAuthorseban
      • CommentTime13 Sep 2016 10:09

Cześć,

Dawno mnie tu nie było, ale przy okazji dyskusji z Kaz-em, materiałach dotyczących zbioru publikacji różnorakich pt. "atari - poradnik konstruktora"... KAZ wspomniał o tym wątku dotyczącym również carta turbo od UM...

Jeżeli chodzi o ten cart to w przeszłości dzięki uprzejmości Nosty-ego, mi również udało się kiedyś zrobić dump tego carta, więcej info tutaj:

->link<-

ps) oba pliki są identyczne, więc to ta sama wersja carta.
      • 22:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime13 Sep 2016 10:09 zmieniony

@atariki50: jeśli masz możliwość, zgraj zawartość kasety do pliku WAV lub innego bezstratnego formatu poprzez wejście liniowe komputera i umieść na jakimś serwisie hostingowym. W ten sposób znacznie łatwiej wydobyć potem dane z taśmy i zachować oryginalną strukturę nagrania, aniżeli męczyć się z wczytywaniem ich do kopiera. :)

Dobrze, że udało ci się odzyskać pliki, ale tutaj chodzi o zachowanie 100% zgodności z nagraniem.
      • 23: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime13 Sep 2016 12:09

100 procent jest w moich poprzednich linkach. właśnie o to mi chodzi :). Myślałem pewnie za dużo że jak przekształcę to na ATR więcej osób się zainteresuje.
      • 24:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime13 Sep 2016 12:09

Owszem, ale warto zachować zapis na kasecie dla celów archiwizacyjnych. :)

Bardzo bym się ucieszył (i nie tylko ja), gdybyś jednak zgrał go do WAV. :) Jeśli nie masz takiej możliwości, oferuję pomoc. Po zgraniu oczywiście odeślę.
      • 25: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime13 Sep 2016 13:09

->link<-

Pliki zostały zgrane przy pomocy kasety z kabelkiem jack z oryginalnego Atari800xl przy pomocy magnetofonu XC12. Z RAM-CARTA Opcją COP D8:"przykład.com",C: i przechwycone na laptopa z głowicy magnetofonu ATARI. Pliki działają to z nich zrobiłem ATR-a. Brakuje im tylko loadera kasetowego. Poza tym to 100% oryginał bez żadnych KONWERSJI typu xex to cas czy innej. Właśnie po to to robię żeby zachować ORYGINAŁ. Piszcie czy to się komuś przydało. Niestety moje Atari padło w boju , zasilacz zdechł. Ale ten LOADER UM wyprowadzę na 100%.
      • 26: CommentAuthoratariki50

Dump CARTA był na zachętę:):):)
      • 27: CommentAuthoratariki50

voy. pliki nie posiadają loader. Są że tak powiem gołe ale 100! oryginalne :)
      • 28:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime13 Sep 2016 13:09 zmieniony

CAS utworzony z WAV nie byłby konwersją, ale DOKŁADNYM odzwierciedleniem struktury nagrania. Dlatego chodzi mi o plik WAV, bo można z niego wydobyć m.in. ten LOADER UM - istnieją do tego specjalne narzędzia na peceta.

Po prostu zgraj obie strony kasety za pomocą jakiegoś magnetofonu (ale nie XC12, tylko zwykłego - na przykład decka), tak jak ci radził Krótki.

Fajnie, że udało ci się je zgrać do uruchamialnych plików, które działają, ale warto je właśnie wydobyć z plików WAV w postaci CAS, bo wtedy wczytywałyby się na emulatorze lub za pomocą SIO2PC tak jak z prawdziwego magnetofonu (z loaderami).
      • 29: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime13 Sep 2016 14:09

dobra. postaram się. tylko że to mi cho....a nie idzie. pliki się potem nie wczytują BOOT ERROR. Jakieś sugestie czym to zgrać? albo ustawienia AUDACITY? coś jest nie tak
      :(
      • 30:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime13 Sep 2016 14:09 zmieniony

Po kolei opisz, co dokładnie robisz. :) Podaj producenta i model laptopa, czy masz wejście liniowe, czy zgrywasz to zwykłym magnetofonem i jakim kabelkiem.

Jeśli masz tylko wejście mikrofonowe, to za bardzo się to zgrywania nie nada. Wtedy potrzebna jest zewnętrzna karta dźwiękowa lub komputer stacjonarny.
      • 31: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime13 Sep 2016 15:09

ok. jedyne co mam sprawne to wieża. wyjście słuchawkowe. korektor na FLAT płasko:). i teraz win 10 64bit CHol..a.
      jack-jack do kompa audacity i teraz poczekaj jesli mozesz odpalam szczegóły :)
      • 32: CommentAuthoratariki50

nic cisza
      • 33:

CommentAuthorvoy

A szczegóły? :)
      • 34: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime13 Sep 2016 16:09

tragedia. voy postaram się to odpalić na innym kompie _systemie_ ale sorry już nie dziś. coś mam nie tak ze sterownikami dżwięku. stary laptop nowa winda.
      • 35:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime13 Sep 2016 18:09

Ok.
      • 36: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime14 Sep 2016 14:09

Naprawiłem sterowniki dźwięku. Niech Wielki Brat czuwa nad nimi:) [[Win10 64bit to samo dobro]] Dość żartów pora na konkrety. W linku jest zgrana kaseta RAM-CART, kabelkiem jack-jack z wieży do AUDACITY na format wave. WIEM w środku nagrania jest dziura wielkości Jowisza ale włączył się auto-rewers więc wolałem nie przeszkadzać :). Proszę jak zwykle o sugestie, co mogę zrobić lepiej i JAK. VOY byłeś zainteresowany takim plikiem teraz możemy przejść do SZCZEGÓŁÓW jeśli chcesz ;). Kaz dzięki za wsparcie. banshe997 udostępnij tego ATRa. Krótki przetestuj ten plik Wave. dely byłeś zainteresowany, przetestuj.http://przeklej.org/file/iUC7dW/Cala.tasmaRAM-CART.zip
      • 37: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime14 Sep 2016 15:09

loader UM-turbo działa :) Normal też . Mam jeszcze gdzieś na kasetach ciekawsze graficznie loadery UM. Zgram to udostępnię
      • 38:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime14 Sep 2016 17:09

No proszę, wciągnąłes się w to odzyskiwanie, jak taśma kasety w magnetofon ;) :P
      Dobrze, ze sie udalo i dziekujemy za samozaparcie. Przede mna tez troche zgrywania, bo znalazlem przy okazji piwnicznych porządkow wiele kaset. Będziesz za jakis czas doradzał co i jak :)
      • 39: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime14 Sep 2016 21:09

Chętnie w miarę możliwości oczywiście ;). Ja też mam kilka kaset typu ZAPOMNIAŁEM co tam było :) Żeby tylko dały się wczytać :). Mam gdzieś loader UM z LOGO Firmy do programów turbo. poszukam udostępnię. Kaz żadnych wkręceń w magnetofon proszę :). Panowie którzy prosiliście o przegranie całej kasety do wave. działa czy nie? bo w ustawieniach Audacity jestem słaby. Proszę o odpowiedź.
      • 40:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime14 Sep 2016 22:09 zmieniony

Tak, działa. :) Dziękuję za zgranie. Mogłoby być nieco głośniejsze (tak od -6 do -3 dB), ale jest OK.

Zacząłem przerabiać nagranie do CAS. Poniżej pierwszy program, czyli DOS AUT.
      • 41: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime14 Sep 2016 22:09

sprawdziłem pod emulatorem Altira DZIAŁA. Trzeba to ogarnąć i zamieścić na stronie. Brawo voy. Czekam na resztę plików. jakby coś postaram się poprawić wave'a
      • 42:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime14 Sep 2016 23:09 zmieniony

Nie trzeba poprawiać. Jakość jest wystarczająca. :) Zrobię resztę w normalu, potem przyjrzę się tym w turbo.

Co do nich, to będą działać tylko pod zmodyfikowanym przez kolegę Krótkiego emulatorem Atari800: ->link<- - Altirra wyświetli tylko informację, że nie obsługuje CAS-ów z nagraniami turbo (i raczej nie będzie, bo jej autor się uparł).

W załączniku drugie nagranie.
      • 43:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime15 Sep 2016 00:09

Voy, dobra robota - a wrzucasz do katalogu uzytkow?
      • 44:

CommentAuthorvoy

Jak ogarnę całość, to wrzucę.
      • 45:

CommentAuthorKaz

OK :)
      • 46: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime16 Sep 2016 07:09

Trzymam kciuki voy. Powodzenia.
      • 47: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime16 Sep 2016 10:09

Woy podeślesz składnię wiersza poleceń do WAV2CAS ? Na win10-64bit wszystko idzie jak k..... w deszcz. A też bym się pobawił :). Znalazłem takie COś. Ale też kicha. Podpowiesz? :)
      • 48: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime16 Sep 2016 14:09

Ten WAV2CAS_2 obsługuje rekordy dla komputerów TRS-80.

Spróbuj zamiast ->link<- - obsługuje rekordy dla komputerów Atari :-)
      • 49:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime16 Sep 2016 16:09

Baktra ma rację i lepiej skorzystać z jego linku. :) WAV2CAS jest stary i nie obsługuje nagrań zabezpieczonych przed kopiowaniem.

Składnia a8cas Krótkiego:
      a8cas-convert --format=c pliczek.wav pliczek.cas

Korzystam jeszcze ze skryptu w Perlu autorstwa FUJI'ego: ->link<- - skrypt ten potrafi tworzyć CAS-y z nagrań w wielu formatach turbo, w tym też Unerring Masters. Jego składnia wygląda tak:

a8cas-util.pl conv pliczek.wav pliczek.cas

W przypadku nagrania w turbo:

a8cas-util.pl conv --turbo=um pliczek.wav pliczek.cas

----
      @atariki50: miałbym do ciebie małą prośbę. :) Udało mi się zgrać do CAS prawie wszystkie nagrania prócz dwóch, przy których mam problem z konwersją (błędy sumy kontrolnej na ostatnich blokach nagrania w turbo).

W związku z tym chciałbym cię poprosić o ponowne zgranie strony A (w turbo UM), ale z nieco wyższym poziomem sygnału i o większej częstotliwości próbkowania. Tę drugą można ustawić w Audacity w lewym dolnym rogu - ustaw na 48000 Hz. Następnie rozszerz pasek poziomu sygnału (ciut na prawo u góry obok ikonki mikrofonu). Potem kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonkę audio w prawym dolnym rogu pulpitu, wybierz "Urządzenia do nagrywania", kliknij na wejście liniowe dwa razy - otworzą się właściwości. Kliknij na drugą od lewej zakładkę "Nasłuchiwanie", zaznacz "Nasłuchuj tego urządzenia" i w polu "Odtwarzaj przez to urządzenia" zaznacz swój układ dźwiękowy. Teraz ważna sprawa: w trzeciej zakładce od lewej, czyli "Poziomy", tak wyreguluj suwakiem w oknie sygnał wejściowy z wieży, by wskaźnik poziomu w Audacity pokazywał około -3 dB.

I na koniec wielka prośba: na wszelki wypadek wyczyść spirytusem głowicę w magnetofonie wieży. Zależy mi na jak najlepszej jakości nagrania. Dzięki! :)
      • 50: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime20 Sep 2016 00:09

Przepraszam voy że się nie odzywam. Myślałem że jest ok. A w weckend dorwał mnie nakiś bakcyl no normalnie tylko zejść