atarionline.pl Prototyp Carta - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorbocianu
      • CommentTime26 Sep 2016 13:09

Hej chłopacy :)

Piszę bo naszła mnie ochota trochę się pobawić prototypowaniem cartów do atari, a konkretnie chciałbym Atarynę spiąć z mikrokontrolerem przez port kardridża i trochę pokombinować.

Teorię komunikacji po porcie już trochę przyswoiłem, przyszedł czas na ćwiczenia praktyczne. W związku z tym, że chciałbym to zrobić najmniej inwazyjnie jak się da, szukałem jakichś gotowych płytek prototypowych, bo nie mam żadnych kartów "na marnacje". W zasadzie to w ogóle nie mam żadnych kartów :D

Jedyne co znalazłem to to:

i można sobie to nawet zamówić ze stanów tutaj:
      ->link<-

jednak minimialne zamówienie to 3 sztuki, i koszt wraz z wysyłką to jakieś 60-70 PLN (i 3-4 tygodnie czekania)

Więc zapytuje szanowne gremium:
      - czy zna ktoś tańsze alternatywy?
      - a jak nie, to może ktoś chętny na takie płytki ze stanów, to się podzielimy kosztami?

Z góry uprzedzam, że płytek sam trawić nie umiem, więc nie oczekuję porad typu "zrób sobie sam" :D
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 Sep 2016 13:09

Mam jakies gotowe plytki sztuk okolo 10, wiec za kilka dni je znajde i powiem co i jak. W razie zwloki z mojej strony - przypomnij mi.
      • 3: CommentAuthornosty
      • CommentTime26 Sep 2016 14:09

Możesz zrobić i bez trawienia. Załączam mój prototyp jako przykład. Sam byłem zdziwiony tym, że działał :D Co więcej, w takiej formie działał miesiącami mimo przenoszenia.
      • 4: CommentAuthornosty

Znalazłem jeszcze fotkę, mojego drugiego prototypu, który w założeniu miał być wygodniejszy. Ten już nie zadziałał ;)
      • 5: CommentAuthormono

Ja byłbym zainteresowany 5 szt.
      • 6:

CommentAuthorbocianu
      • CommentTime26 Sep 2016 16:09

@nosty: ale miałeś przynajmniej jakiś wkład z carta, czyli było się do czego przylutować. Ja nie mam nawet tego :)

@mono: jak Kaz coś wykombinuje to nie wiem czy będę zamawiał. Ale jak chcesz więcej niż trzy, to możesz sobie samodzielnie zamówić. Jak zamówisz zwykłą pocztą (US Post 3-4 tyg) to przesyłka jest gratis.

Gdybyś się zdecydował zamawiać to mów :D Ja poczekam co Kaz znajdzie, bo czekanie miesiąc na przesyłkę może ostudzić mój zapał do majsterkowania :D
      • 7: CommentAuthormono
      • CommentTime26 Sep 2016 17:09

Ja na razie nie pomajsterkuję, ale chciałbym zamówić na przyszłość - lepiej żeby było pod ręką kiedy nadejdzie czas na majsterkowanie :)
      • 8:

CommentAuthorIron
      • CommentTime26 Sep 2016 22:09

tez bylbym chetny na 2 moze 3 sztuki
      • 9:

CommentAuthorkris3d
      • CommentTime27 Sep 2016 15:09

Chłopy a nie prościej zamówić jakieś PCB w jednej z firm która takie rzeczy robi? Nie znam się ale rozkminiałem takie rzeczy przy okazji retroPAD-a i kilka firm znalazłem w PL.

Napiszcie też do retroLAB/SaveTheFloppy łatwo ich znajdziecie na Facebooku a oni są specami od takich rzeczy, chcieli przy okazji Laury pomóc Larkowi:)

@bocianu, ja mogę Ci wytrawić płytkę, jestem przecież "mgr_chemik" (może zmienię ksywkę?;))
      • 10:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime28 Sep 2016 09:09

@ kris3d
      ... o kurdę ,a inne rzeczy też umiesz wytrawiać/wytwarzać,coś na nie sen np ;-) ???
      Jak co to jeden Cart z Breakoutem mógłbym zakupić za 25-30 zł
      • 11:

CommentAuthorMontezuma
      • CommentTime28 Sep 2016 12:09 zmieniony

Takie płytki nie kosztują dużo.
      Mozna je zamówic tutaj:
      ->link<-
      Najtaniej wychodzi, jak się zamówi 10 sztuk.
      Na pewno znajdą się chętni na forum.
      Ja zamówiłem takie płytki rok temu i wszystkie rozeszły się błyskawicznie:
      ->link<-

Plik projektu jest do ściągnięcia stąd:
      ->link<-