Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Jacques:
Żółć zdaje się "wychodzi" od wewnątrz wraz z uwalnianiem się jakiegoś antypalnego składnika chemicznego samego plastiku,Kaz:
Odwrotnie - szyba uratowała Cię przed szybszą degradacją, a niepełne promieniowanie spowolniło proces na lata :) Promieniowanie UV-C to niewielki procent światła słonecznego, ale ma najwyższą energię, więc ekspozycja na nie przyspieszyła by proces.Jacques:
żółkną same z siebie schowane w kartonach w szafie na 10 lat, jak moje pewne nigdy nie odżółcane STE (pokój nie jest przesadnie ciepły).Cyprian:
jaśniejsze miejsce na obudowie było w sam raz na podkładkę myszy. Całkiem sporo osób tam ją kładło.Kaz:
A pominąłeś taki fakt: gdybyś trzymał komputer na słońcu, bez szyby - jeszcze szybciej by zżółciał, bo tam jest lepszy dostęp do tlenu i wysokoenergetycznego światła.Kaz:
mam takie STE, które przez paręnaście lat było szczelnie zamknięte w pudle w piwnicy - generalnie całe w jednakowych warunkach od lat. A zżółkła tylko połowa obudowy (i to w pionie!) i niektóre klawiszeJacques:
To bardzo ciekawe, wyjaśnisz w takim razie jak ten fenomen ma się do działającego przecież odżółcania słońcem?Jacques:
wyeksponowane na słońce bezpośrednio odzyskują kolor/blakną, nawet jeśli potem z czasem żółkną ponownie po zakończeniu ekspozycji.Jacques:
Bo mi się wydaje, że plastik byłby permanentnie wyblakły. Dużo teorii, a życie życiem...FUJI:
W środku jest cieplej, więc od ciepła powinno żółknąć szybciej w środku niż na zewnątrz).Mq:
Marmurki idzie naprawić po prostu ponownie mocniej wybielając.