Próbowałem, faktycznie działa. Znika żółty kolor i jednocześnie napisy na klawiszach zostają nienaruszone. Operację przeprowadzałem zimą, gdy UV w świetle dziennym nie było zbyt dużo, a więc reakcja przebiegała powoli (kilkanaście godzin czekałem). Innym razem robiłem to latem w pełnym słońcu i skończyło się brzydkimi odbarwieniami obudowy (najwyraźniej przesadziłem wtedy z czasem ekspozycji na światło). Utleniacz można nabyć w sklepie z akcesoriami dla salonów fryzjerskich.
Pytanie jak powstrzymać szybki proces ponownego żółknięcia? Nie wszystkie plastiki, ale niektóre niestety są na to podatne i cała robota po roku-dwóch jest na nic.
Ja tam sprzęt wrzucam do maszyny czasu ,nastawiam na rok produkcji i jest git, przy czym trzeba uważać bo ostatnio jak chciałem w ten sposób odświeżyć Atarynkę to zostały mi dwa układy ,więc nie sugerujcie się datami na układach . ...można też pomalować, na czarnym nie widać ;-).
Nie wiem po co ten UV ,w niezliczonych moich sprzętach wystarczył sam perhydrol w żelu/Kremie (fryzjerski),folia plus ciepłe miejsce. Jeżeli nie zastosujesz mega mocnego to nie zeżre plastiku,ja stosowałem 8% .
Stosowanie jakiegokolwiek lakieru / powłoki jest moim zdaniem skrajnie ryzykowne. Nie ma absolutnie żadnej pewności, że to powstrzyma proces żółknięcia, a pewne jest jedno, że jeśli pożółknie ponownie, to dzięki tej pięknej powłoce będziemy w czarnej dup...