Witam Wpadł mi w ręce Atari800XE martwy , zdjęcie płyty poniżej, grzebał w nim jakiś fachman i oczywiscie po upalał ścieżki przy pamięciach, pamięci wsadził różne, Objawy: obraz poszatkowany pomarańczowy i kości pamieci 3szt się mocno grzeją , nic sie nie dzieje zero reakcji chce to uratować moze sie uda moje pytanie 1) czy moge tam wsadzic KM4164B? 8 szt nowych bo takie znalazłem na allegro? obecnie sa tam 3 szt inne i 5szt MK4564 2) wyczytałem że czasem pada układ FREEDI i czy jak wymienie kości pamieci a FREEDI będzie uszkodzony to czy nie upali tych nowych pamięci?
dzieki za link dzisiaj podmienie pamieci na inne ale tez nie wiem czy sprawne nowe powinny dotrzeć jutro lub pojutrze napiecia na freedim to 1-> 1,3V-1,7V czyli cos generuje 2->2,56V wedłóg linka który podesłałeś powinny być napięcia mniejwięcej równe jak mierze na nogach 1 i 2 napiecie to widac ze ekran sie zmienia bo leca jakies zakłocenia i czasem zmieni sie kolor na inny
zmierzyłem oscyloskopem , na pinach 1 i na 2 sa przebiegi trójkątne o tej samej czestotliwosci ale róznej amplitudzie
na calej magistrali do pamieci tez leca jakies rozne przebiegi
czyli freedi bedzie ok?
4164 podmienione 8 szt na uzywane ale nic sie nie grzeje lekko cieple
jedynie freedi zimny reszta układów lekko cieplych, procek najbardziej