Zastanawiam się, który z retrokomputerów ma największą bazę oprogramowania...? Nie badałem tego, ale "na oko" wychodzi, że ZX Spectrum, chyba nawet bije na głowę C64 ? ZX Spectrum, to jakby dzisiejsze PC w dziedzinie ilości powstałego oprogramowania. A niby takie maszyny jak Atari XL/XE, Commodore 64/128, nie wspominając o Amstradach mają o wiele większe możliwości. Ale nie jestem programistą, więc może się mylę, choć przyznam, że dziwnym jest, że na ZX powstało wiele hitów "16-bitowych", choćby Dizzy, a na Atari, to już problem :(...dlaczego ? P.S. Pomijam kwestie marketingowe, mam raczej na myśli dzisiejsze czasy i rozwiązania programistyczne.
nadrabiam zaległości z ZX Spectrum, na razie Manic Miner. Ale co polecacie z gier ze Spectruma, w co szczególnie warto pograć, szczególnie z gier których nie było później na Atari?
Ja mam "na tapecie" m.in. (alfabetycznie): BombJack (chociaż na Atari jest ładniejszy) Chaos (!!!) * Dizzy Head Over Heels Rick Dangerous I i II Saboteur SilkWorm (super strzelanka!) * Skyscraper of Doom
...ale oczywiście wszystko zależy od Twojego gustu :)