atarionline.pl Wydruk przez interfejs SIO-Centronics - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorpigula
      • CommentTime28 Aug 2021 20:08

Temat drukarek wrócił do łask za sprawą Fujinet. Na maluchu mamy 2 albo 3 bardzo fajne kombajny News Room, Print Shop i spolszczony Sprint XL. Najbogatsze w dodatki są dwa pierwsze - niestety korzystanie z tych narzędzi przypomina używanie Amigi 500 - wieczne wachlowanie dyskietkami... baaardzo by się przydało dzisiaj zrobienie obrazu wirtualnej dyskietki, gdzie np. Print Shop wszystko miałby w jednym pliku atr...
      • 2:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime29 Aug 2021 09:08

Ale jaki problem?
      • 3: CommentAuthorpigula
      • CommentTime29 Aug 2021 11:08 zmieniony

Peri - dyskietki print shop'a są zabezpieczone. Mają przeniesioną strukturę katalogu do innego sektora plus samo narzędzie sprawdza etykiety dyskietek... więc nie da się łatwo stworzyć obrazu zawierającego wszystkie pliki...
      • 4:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime29 Aug 2021 12:08

Rozumiem.
      • 5:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime31 Aug 2021 21:08

Piguła:

Temat drukarek wrócił do łask za sprawą Fujinet.

Chyba nie bardzo, bo u wszystkich "drukarkowców", z którymi rozmawiam, to powrót do drukarki nie ma nic wspólnego z Fujinetem. Po prostu niektórych kręci drukowanie na real sprzęcie. Tutaj na przykład dobre zestawienie interfejsów dokonane przez AtariFana:

->link<-

A na jego stronie od lat znajdują się filmiki z uruchamiania drukarki. Napisał też świetny program "Drukarz". Z kolei Pańcio ma dla nas niespodziankę - VIAtronics, o którym napiszę w osobnym wątku.
      • 6: CommentAuthorpgru
      • CommentTime18 Oct 2021 12:10 zmieniony

@Kaz
      Sporo to zajęło ale znalazłem swój interfejs. Mój wygląda jak Twój, dokładnie taka sama nalepka w tym samym kolorze, podobnie jak reszta. Cieszę się też, że ma wtyczkę(obudowę) z Polski :-)
      • 7: CommentAuthorpgru
      • CommentTime18 Oct 2021 13:10

Dla podwójnie(bo trzeba napisać prawdopodobnie własne sterowniki do nowszych drukarek lub znaleźć jakąś z trybem "retro") zdolnych, nie testowane - jest w sieci projekt adaptera na drukarki USB(czyli 2 adaptery będą potrzebne do Atari) - ->link<-
      • 8:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime29 Oct 2021 18:10 zmieniony

Pgru - dobrze, że znalazłeś identyczny interfejs. Może się wyjaśni kto produkował - gdzie go kupiłeś? W którym roku?

A tu jeszcze urządzenie Miszy, też bez żadnych oznakowań nazwy czy producenta, za to jest kraj produkcji (Niemcy Zachodnie).
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime31 Jan 2022 10:01

Zanabyłem takie oto ustrojstwo, co kosztowało mnie 35 zł i pójdzie to laboratorium AtariFana, żeby mógł wykonać wiwisekcję :)

I jeszcze otrzymałem krótką historię tego interfejsu od poprzedniego właściciela, Radka:

Jak byłem mały to rodzice załawili mi cały zestaw Atari 800XL, stację dysków, różne gry. To był cały zestaw z drugiej ręki (od kogoś z rodziny). Wówczas nie wiedzieliśmy z siostrą jak tego używać, ale udało się nam odpalić parę gier i programów... Niestety szybko nastała moda na Pegasusy a potem komputer i spakowaliśmy zestaw na strychu. Teraz, po latach, zająłem się sprzątaniem strychu i natrafiłem na tę perełkę - Atari, częściowo zdekompletowaną i postanowiłem sprzedawać ten kawałek historii na OLX.

Nie jestem aż tak zajawionym geekiem, żeby próbować to odpalić a z uwagi, ze obecnie mieszkam już w mieszkaniu, nie znalazłbym miejsca żeby trzymać u siebie cały ten sprzęt - nawet jako pamiątkę :)
      • 10: CommentAuthorZenon
      • CommentTime31 Jan 2022 11:01 zmieniony

Chciałem coś dopisać ale nie doczytałem..... stąd usunąłem wpis, bo byłoby masło maślane :)
      • 11:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime19 Jun 2022 21:06 zmieniony

Panie Zenonie - ale poproszę o te zdjęcia pana Centronicsów :)

Tutaj spis Centronicsów od AtariFana: ->link<-
      • 12:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Jun 2022 00:06

I artykuł, który napisał Zenon i Marek Pikulski, zamieszczony w zinie "Serious" numer 7:
      • 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Jun 2022 20:06 zmieniony

Zenon:

1. Micro Print oryginalny wersja 1
      2. Micro Print oryginalny wersja 2. Pod procesorem znajduje się układ scalony 74LS373.
      3. Micro Print wersja piracka zrobiona przeze mnie (Zenon/Dial) :)
      Wyjęta EPROM, pracuje w innym modelu :)
      4. Oryginalne: okładka, instrukcja dla Micro Printa
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Jul 2022 09:07 zmieniony

Przejrzałem ostatnio różne ebaye i inne amazony. Okazało się, że czasami można znaleźć piękne interfejsy Centronics, których u nas nigdy nie widziałem. Na przykład ten do drukarek Star - przepiękny! APE też we wściekle interesującej żółci. Graphix AT to wiadomo, dziwadło. MPP-1150 dość ładny.
      • 15:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime6 Jul 2022 10:07

Ja mam takie coś.