Poużywać w emulatorze :-), poza samym kolekcjonowaniem, zwłaszcza jakbym się kiedyś naprawdę dorobił, postawił dom i salę komputerową i dostał sprzęt lub jego replikę. Baa jest nawet projekt przeniesiania procesora do układu bodajże Altirry...
Jestem pewien, że Mera400 w FPGA powstanie, prędzej czy później, a Kuba zasługuje na jakąś formę oficjalnego dofinansowania projektu, może kiedyś udałoby się przenieść jego rdzeń FPGA na Mist, byłoby super :).
Póki co udało mi się poeksperymentować trochę z em400:
Dokładnie o tym myślałem - wstępnie żeby tam przesłać do nich. Zresztą ten emulator(a także sprzętowy), biorąc pod uwagę, że pisze go 1 człowiek bardzo dobrze się rozwija, więc wcale bym nie wykluczał, że można byłoby kiedyś podłączyć taśmy do niego.
Co do działającego egzemplarza - nie bądź takim pesymistą, być może to moje gdybanie ale coś mi się wydaje, że wiedziałbym gdzie go można chyba kupić. Zdradzę tylko, że wymagałoby to prawdopodobnie rozliczania w rublach transferowych i osobiście chyba chciałbym mieć zgodę kilku ważniejszych polit. w Polsce ze względu na charakter zakupu. Co prawda na razie za bardzo nie mogę sobie na to pozwolić - brak miejsca, a cena podejrzewam, że byłaby co najmniej taka jak wydania przez Duddiego reedycji gier na Atari...
Jeszcze nie, za to mam oprogramowanie do 804. Z tym, że nikt nie ma softu to nie byłbym takim pesymistą. Tam gdzie go mogli używać to może nadal być na dysku, a sam komputer np. w magazynach. Inną sprawą jest, że ciężko się skontaktować emailami. Z ciekawszych rzeczy - będę miał oprogramowanie na taśmie.
Zamiast tak podchodzić do tematu, uprasza się użytkownika mkazmierczak o udostępnienie dokumentacji Elwro 804, zdjęć płyty głównej i zdjęcia Elwro 700 Solum :-)
Niestety nie. Powinienem też zaktualizować listę - szukam również gier, zwłaszcza z Polski napisanych na "duże komputery(np. IBM/Riad/JednolitySystem czy Odra)", a także zbliżonych "gier" symulacyjnych jak SYGRYDA.