Mam XC12 ze świeżym Blizzardem (dzięki raz jeszcze Zenon) i chciałem sobie trochę pomóc i wykorzystać Turgena do wygenerowania paru gier/programów w turbo. Mam kasetę/adapter, wkładam adapter do Xc12 podłączam ją do kompa albo do mojego telefonu (sprawdzałem obydwa źródła sygnału) i puszczam wygenerowane audio i nic. Nie łapie. Normalnie Blizzard na początku nagrania puszcza ciągły 2 sekundowy pisk z brązowym na całości ekranem następnie moze ułamek sekundy paseczków i ekran mikroloadera z nazwą programu i komendą (y/n) do akceptacji. A w przypadku audio z turgena nic z powyżej przeze mnie opisanego: ani ciągłego pisku ani brązowego ekranu tylko jakieś dziwnego kształtu paski no i w końcu nie ma tez ekranu mikroloadera z nazwą programu tylko piski idzie dalej ale wiadomo ze juz nic z wczytywania.
Chyba źle generuje te pliki w Turgenie. Tylko, że opcji tam niewiele przy Blizzardzie.
Na YT znalazłem filmik z Warhawkiem w Blizzardzie i widać ze się da.
Patrzę właśnie w preferencje Turgen-a WAVE Genarator: Amplitude % - 90 Channels - 2 Bits per sample 16 Signal in right channel only: TAK Do not modulate records: NIE Waveform AUTO Protective silence duration 5
Preferencje Turgen-a Blizzard: Invert polarity of pulses: NIE Long gaps beet went blocks:NIE Silence after header: 5 Pause after header: NIE Cumulative silence for blocks with INIT vectors: TAK PULSE corrections : wszystko a zero
Ze swojej strony (nagrywanie na zwyklych kasetach) moge potwierdzic, ze Turgen daje rade i zapisane w ten sposob na kasete pliki bez problemu udalo mi sie swojego czasu odczytac (niestety w sposob dosc upierdliwy bo nie posiadam carta z softem do Turbo i musialem ladowac Microloader rowniez z kasety... tyle ze w standardzie ;)
(Swoja droga chetnie bym kiedys dorwal jakiegos Phoenixa, etc :)
Spróbuj zmienić "Invert polarity of pulses:" na TAK. W przypadku korzystania z adaptera/kasety w komputerze należy wyłączyć wszystkie efekty dźwiękowe i dobrze ustawić głośność. U mnie dla adaptera/kasety VIVANCO na laptopie ustawiam głośność na 10% oraz odwracam polaryzacje sygnału w Turgenie. Jeśli to nie pomoże to w efektach karty dźwiękowej włączyć tylko equalizer i ustawić suwaki MIN dla 1kHz (i mniejszych) oraz MAX dla 2kHz (i większych).