atarionline.pl JBW Assembler - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorz80
      • CommentTime7 Dec 2017 09:12

Jest gdzieś w necie JBW Assembler albo jeszcze lepiej 16-stronicowa instrukcja do niego? Recenzja tego programu była w Bajtku 8/1989.
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Jul 2023 00:07 zmieniony

Ktoś ma, bo na fejsie widziałem takie oto zdjęcie:

(niżej opis z Bajtka). Jeżeli ktoś ma i to czyta, prosimy o podzielenie się! Poszukiwany zarówno program, jak i instrukcja.
      • 3: CommentAuthorseban
      • CommentTime10 Jul 2023 08:07 zmieniony

Hej!

Oryginału co prawda nie widziałem na oczy, ale w SoTe kiedyś przytargał wersję 5.0 tegoż assemblera, niestety sam plik wykonywalny, bez żadnej dokumentacji czy też dodatków.

W załączniku dodaję wersję .xex oraz plik .atr zawierający DOS 2.5 + Chaos Command Processor oraz plik ASM.COM który to jest JBW Assemblerem we wspominanej wersji 5.0.

Pamiętam że bez instrukcji do tegoż programu udało mi się coś nawet zassemblować i uruchomić, za czasów Code3, nawet zaczęliśmy coś pisać (razem z SoTe) z użyciem tegoż narzędzia.

Bardzo nam się podobało że ten assembler tokenizował/kompresował kod wpisywany w edytor, co tez powodowało że bufor tak szybko się nie kończył jak w przypadku QA... a i asemblacja takiego kodu była dość szybka w porównaniu z QA, jednak po chwilach ekscytacji i zachwytu zrezygnowaliśmy z używania tego softu. Niestety nie pamiętam dokładnie z jakiego powodu zaprzestaliśmy używania tegoż programu, nie wiem czy przeszkadzała nam nietypowa obsługa (z użyciem sekwencji control + cyfra) czy też coś innego, jednak koniec końców wróciliśmy do Quick Assemblera, do którego mieliśmy instrukcję (każdy z nas posiadał oryginał).

Niemniej jednak nie sądziłem że nie ma tego w archiwum, dlatego pogrzebałem w swoich dyskietkach i wrzucam to co udało mi się odnaleźć :)
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Jul 2023 17:07 zmieniony

Wielkie dzięki Seban za pliczki i ciekawą historię! Interesujące, dlaczego JBW porzucił pomysł tej tokenizacji w Quick Assemblerze. Czyżby wymagało to za dużo kodu zajmującego pamięć?

Program dorzucam do archiwum użytków i szukamy dalej instrukcji i oryginału.
      • 5:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Jul 2023 17:07

Widzę, że JBW Assembler i Quick Assembler nie są obecne w Atariwiki: ->link<-
      Może ktoś się pokusi o przesłanie tam informacji o naszych polskich programach?
      • 6: CommentAuthornewton
      • CommentTime11 Jul 2023 10:07

Archiwum "LK Avalon Other Sources#1" na ->link<- zawiera plik ASM.DOC z krótką informacją nt. programu, prawdopodobnie pochodzącą od autora:

JBW Assembler/Editor is software
      package which includes text editor
      and 6502 assembler (both reside in
      memory together and take up only
      8K of user memory).

The text editor features:

- designed for writing programs in
      assembly language (tab stops,line
      20 characters long)

- full screen editor (no line numbers
      required)

- very fast and easy movement across
      the text

- possibility of inserting (deleting)
      a single character and whole line

- a one-key functions (always showed
      on screen) like input/output,
      edit,call assembler,quit etc

- the text is stored in packed form
      in a big buffer (about 28K, about
      2500 lines of program) and can be
      saved on a disk or a tape

The Assembler features:

- the great translation speed (120
      lines per second without the
      program listing)

- code can be generated into memory
      or to disk file

- an exeternal text files (from disk)
      can be entered to the source text
      during translation

- the listing of program (with hex
      code dump) can be displayed on
      a screen or printed on a printer

- object code in memory can be tested
      (called from assembler) immediately
      after translation
      • 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime12 Jul 2023 17:07

Newton - pięknie wypatrzone, dzięki!
      • 8: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime13 Jul 2023 01:07 zmieniony

z ciekawostek od nas dot. QA:

- bedac w 8smej klasie podstawowki na wakacjach zamowilem widokowką z Bieszczad QA i Miecze Valdgira - doszlo!
      - przez ponad rok kompilacja szla na magnetofon (best fun ever;)
      - demo TimeKeeper jest w calosci od 1 bajtu zrobione w QA
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime13 Jul 2023 11:07

solo:

bedac w 8smej klasie podstawowki na wakacjach zamowilem widokowką z Bieszczad QA i Miecze Valdgira - doszlo!

A płatność była przelewem czy za pobraniem?

solo:

przez ponad rok kompilacja szla na magnetofon (best fun ever;)

Też to znałem, bo Zyga używał QA i najpierw na magnetofonie. Appendowanie było wtedy szczególnie zabawne :D
      • 10: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime13 Jul 2023 12:07

za pobraniem, wrocilem z wakacji i czekala paczka do odbioru na poczcie :)
      • 11:

CommentAuthorMq
      • CommentTime13 Jul 2023 12:07

W tamtych czasach kupiłem oryginalnych polskich gier chyba około 40. Wszystkie moje zamówienia były za pobraniem i wyglądały tak, że pisałem list odręcznie długopisem na papierze. "Zamawiam grę... mój adres:...". List do koperty, znaczek i wysyłany zwykłym listem wrzucanym do skrzynki na listy. Do dziś ciekawi mnie że to działało, nic nigdy nie zginęło, a w odpowiedzi dostawałem zawsze kasetę i płaciłem listonoszowi za pobraniem.