atarionline.pl Sio2... magnetofon ? Adapter do audio... - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthormiki1406
      • CommentTime13 Dec 2017 11:12

Zdobyłem dla kolegi Atari 65XE. Domyslnie będzie on kupował SIO2SD, ale do czasu zakupu chciałby sobie coś potestować wcześniej.

Czy można pod port SIO wpiąć się z dzwiękiem i puszczać nagrania z odtwarzacza mp3/telefonu nie posiadając magnetofonu?

Jesli tak to jak?
      • 2: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime13 Dec 2017 21:12

Można ale musisz sam polutować sobie interfejs chyba że znajdzesz gotowca na Alegro. Prościej byłoby z magnetofonu Atari i takiej "kasety" jak do starego radia samochodowego.
      Jedno idrugie ma końcówkę typu jack. Czyli po audio podłączysz wszystko.
      • 3: CommentAuthorQTZ
      • CommentTime13 Dec 2017 23:12 zmieniony

Ciekawy pomysł, nie wiem jednak czy tak łatwo można to zrealizować - jest na SIO wejście audio, ale to raczej do słuchania muzyki z drugiego kanału? Sygnał który jest odczytywany (normal), jest przetworzony przez układy magnetofonu, więc tą drogą może to wymagać jakiegoś układu?

Turbo K.S.O. pierwotnie było takim interface-m sygnał pobierany był wyłącznie przez drugi port joysticka, później zostało zintegrowane z magnetofonem, a wtyczka została :)

Schemat jest w magazynie Serious.

Modyfikacja sygnału przez układy magnetofonu uniemożliwia zastosowanie transmisji turbo, stąd ta droga jest omijana / modyfikowana?, więc myślę, że pomocne mogą być też schematy dot. innych układów turbo (być może bez skomplikowanego układu da się odczytać sygnał w turbo?).
      • 4: CommentAuthormiki1406
      • CommentTime15 Dec 2017 11:12

Hmm mam magnetofon ze zintegrowanym turbo (bez dodatkowych kabli) może można by go wykorzystać. Nie lubie go bo zagina taśmę więc mogę go wykorzystać na dawce interfejsu.

Poproszę o linka do opisu takiej przeróbki, żeby podpiąć zwykły walkman :)
      • 5: CommentAuthorgreblus
      • CommentTime15 Dec 2017 11:12

->link<-

Testowałem na niesprawnym magnetofonie wersję pierwszą ;). Działało z mp3playerem.
      • 6: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime16 Dec 2017 22:12

Jeśli posiadasz magnetofon Atari. Nie musi przewijać taśmy. Wogule niczego nie musi, byle był elektronicznie sprawny.

To kaseta "adapter" poradzi sobie w normalu.

Poczytaj, zainteresuj się, na forum jest tego trochę.