Witam! Ostatnio zakupiłem Atari 65xe. I mam dwa pytania związane z nim. Pierwsze to że to mój drugi Atari 65xe w kolekcji. Poprzedni jest z portem Expansion, a ten bez tego portu. Który jest nowszy? I drugie pytanie to obok portu SIO ma dorobiony port podobny do tego monitorowego. Co to może być? Sprzedający nie wspominał nic o tym modzie.
Za Atariki - ECI, czyli Enhanced Cartridge Interface, występuje tylko w komputerach 130XE i 800XE oraz dwu/trzech ostatnich seriach 65XE (płyta główna była zmieniona w stosunku do wcześniejszych wersji bez ECI, a ostatnie modele były produkowane po prostu z wykorzystaniem płyty od 130XE), zwane tam EXPANSION lub EXTENSION (w zależności od wersji, przypuszczalnie różne nazwy ze względu na rynek amerykański/europejski). W nawiązaniu do komentarza w nawiasie - Wikipedia podaje, że ECI w Atari 65XE było tylko w europejskich wersjach.
Co do gniazda obok SIO - jak mówi @bocianu, rób zdjęcie środka i będziesz miał odpowiedź (niestety niekoniecznie ode mnie).
Elektronik ze mnie żaden, ale że się nie znam to się wypowiem :). Jeszcze przed tym zdjęciem przeleciało mi przez głowę, że to gniazdo do podłączenia interfejsu umożliwiającego wczytywanie ze zwykłego magnetofonu.
Trzeba by sprawdzić, które sygnały są wyprowadzone, może być tylko do magnetofonu, a może być do innych urządzeń (zbyt mało pinów?). Prawdopodobnie ktoś dorobił takie gniazdo, aby móc podłączać swoje urządzenie, bo nie miał wtyczki - przejściówki SIO. Ja bym takie coś, ale inne gniazdo w magnetofon wbudował... A to konkretne to do wymiany/usunięcia...
To mógłby być np. wtyk do stacji TOMS-720. Pamiętam, że niektóre stacje były z taką właśnie wtyczka i była przejściówka DIN<->Molex(wtyk SIO). Ew, może miał jakieś oryginalne SIO2PC, ale bardziej bym się skłaniał ku pierwszej możliwości.
Miker może mieć rację. Pod tym linkiem ->link<- jest zdjęcie stacji TOMS 720 z widoczną przejściówką DIN<>SIO a pod tym linkiem ->link<- (na samym dole) TOMS 710 gdzie na tylnej ściance jest także gniazdo DIN jako wyjście na komputer. Nie wiem na jakim etapie Tomsi robili te okrągłe wtyczki, ale w swoich stacjach montowali też fajną przelotową wtyczkę SIO.
Jeśli się nie mylę za PRLu normą było wykorzystywanie wtyczek DIN, bo były tańsze i łatwiej dostępne. Dlatego np. większość komputerów produkowanych w Polsce ma wtyczki DIN. Podstawowa wtyczka np. na Unipolbrit Komputer służy do podłączania monitora. Żeby było śmieszniej to ten sam kabel w Elwro 800 Jr może służyć do podłączania magnetofonu. Podobnie jak Junet jest oparty na układzie do transmisji szeregowej bodajże, a wtyczki są oczywiście DIN. Dlatego ktoś uznał, że normą będzie wykorzystanie kabla i wtyczek DIN. Nie zapominajmy, że w Polsce chyba nie produkowano Atari(chociaż się do tego przymierzano) a kable i same komputery kupowano w walutach obcych.
Tak poza tym - jak masz sporo Atari w kolekcji to (moim zdaniem) nie usuwaj tego portu. Być może to jakieś rzadkie Atari sprowadzane przez jakieś firmy(np. polonijne) i ten port był np. seryjnie umieszczany jako rodzaj "spolszczenia" zachodniej konstrukcji(tak jak to było z Unipolbritem)...
Wykonanie nie wskazuje na seryjnie montowany port. Jak już wspomniano, najprawdopodobniej jest to samoróbka do podłączenia interfejsu pozwalającego używać zwykłego magnetofonu.
miałem takie samo gniazdo w 800xl do podłączenia tomsa właśnie, bo oni standardowo dawali stacje z dinem + przelotkę din-->sio i jak się chciało jakieś inne urządzenie po sio podłączyć to zonk (dopóki nie włożyło się do kompa takiego czegoś).