Jako, że społeczność Atari tworzona jest przez wiele ciekawych, sympatycznych osób, postanowiłem zaprezentować je w krótkich filmikach z cyklu "W jaskiniach retro". Jaskinie kojarzą mi się z ciemnymi miejscami, pełnymi niezwykłym artefaktów, ukrytymi przed wzrokiem osób postronnych. Do jaskiń stosunkowo ciężko się dostać, ale są tam skarby warte obejrzenia. Moim zdaniem podobnie jest z miłośnikami retro - ich miejsca, gdzie zbierają sprzęt, są często zaciemnione, pełno w nich perełek sprzętu retro, a opowiadać o nich mogą długo i namiętnie. Stąd "jaskinie retro".
Korzystając z okazji mojego pobytu na Pomorzu, przeprowadziłem kilka wywiadów. W pierwszym filmiku rozmowa z Ryszardem "Jesionenem" Jeszenowskim, kręcone u niego w piwnicy retro:
A dzisiaj za pół godziny będzie na naszym kanale filmik "COŚ wylądowało w Trzewie", który przygotowali: Piter + Jesionen.
Dnia 15 lutego, zaraz po Walentynkach, trafiła do nas paczka przeznaczona dla Marka z Koszalina. Ponieważ było podejrzenie o atarowską zawartość, naszym obowiązkiem, ale przede wszystkim przyjemnością, było sprawdzenie, co tam siedzi w środku... A oto krótka relacja z Jesionen Garage w Tczewie. Wincyj na AtariOnline.pl.