Witajcie, po podłączeniu przez wyjście monitora i do TV przez 3 "chinche" taki oto obraz się pojawia... Po podłączeniu przez wyjście antenowe wszystko jest OK. HELP.
Głupie pytanie: Czy w dobrej "kolejności" podłączyłeś chinche? Durgie coś mi świta... że chyba to wyjście w Atari coś inaczej działa (ale to tak mi coś dzwoni ale nie wiem gdzie)
w skrócie, modulator 'robi' sygnał telewizyjny ze składowych, luminancji i chrominancji. zatem skoro sygnał na wyjściu telewizyjnym jest ok, to w porządku. najbardziej prawdopodobne scenariusze, to albo wadliwy/uszkodzony kabel AV lub jego wtyki w niewłaściwych wejściach telewizora, ewentualnie telewizor 'nie trawi' sygnału AV z atarki. (problem z samym wyjściem monitorowym atarki mało prawdopodobny. mogła by być przerwa lub zwarcie, ale ono powinno wtedy wpłynąć na sygnał telewizyjny..)
pokaż kabelek jakim podłączasz atarkę do telewizora (chinche). tak jak pisze QTZ, do podłączenia atari wystarczają dwa chinche(rca), jednym leci dźwięk drugim obraz..
Tak jak pisałem u mnie sygnał video jest na białej wtyczce, więc podłączam do żółtego. Audio nie pamiętam... Ja się nie przejmuję i testuję po kolei, jak się podłączy prawidłowo to nie brzęczy. Ale można sprawdzić na rozpisce... Finalnie podłączam przez rozgałązkę do obydwu wejść audio.
Udało się w takiej konfiguracji jak na foto, Co ciekawe podłączenie czarnego kable pod "video" tez dawało obraz, ale rozmyty... Metoda prób i błędów - nic nie spaliłem.
:) Co do audio to *jeżeli* masz opcję stereo/mono to spróbuj przełączyć na mono - wtedy bez rozgałązki będą grały obydwa głośniki, ale w przypadku sygnału mono przyjęło się, że sygnał podłącza się pod lewy kanał, wiec być może będzie konieczne przełączenie przewodu. A jak tej opcji nie ma to możesz przełączając wybrać, który głośnik będzie grał :)
Co do video, to jest to składowa sygnału S-Video (lepsza jakość obrazu - przez odpowiedni przewód - który można wykonać samodzielnie).