atarionline.pl Edytor Tekstu do ST z PL - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorokult
      • CommentTime20 May 2018 19:05

Hej,
      planuję postawić pokazowe stanowisko biurowe z drukarką na ST i szukam edytora tekstu z polskimi znakami diakrytycznymi. Wiem, że są u Paskuda na Pigwie, ale nie ogarniam plików .DIM
      Gdyby ktoś miał obraz spolszczonego 1ST Worda albo inny edytor z polskimi znakami diakrytycznymi to bardzo proszę o podlinkowanie.
      Najlepiej w jakimś łopatologicznym formacie typu .ST lub .MSA
      Programy do DTP też mile widziane.
      • 2: CommentAuthorpiter
      • CommentTime20 May 2018 19:05

cześć,

tu masz odpowiedź: ->link<-

edytor tekstu Tempus Word, chyba do ściągnięcia jest pełna wersja: ->link<-

tu masz trochę prostszych:
      ->link<-

polecam Everest lub UDO lub Qed

lub podaj adres email to wyślę Tobie Papyrusa jakiegoś

Jaki masz zestaw? jest monitor mono ? SM124 czy coś takiego ?

zaraz poproszę Kroll'a aby wszedł tu, on ma wszystko pod ręką i jak coś to podeśle
      • 3: CommentAuthorKroll
      • CommentTime20 May 2018 20:05

Czesc,

Tak dokladnie jak pisze Piter :), jaki masz zestaw ile pamieci ram, drukarka iglowa czy jakas atramentowka. Chcesz to zrobic w oparciu o zwykle fonty rastrowe (tutaj 1St Word bedzie pewnie najlepszy), czy z fontow wektorowych (wspoamniany Tempus Word i Papyrus). Do DTP Calamus wersja 1.09. W razie czego pisz na priv.
      • 4: CommentAuthorokult
      • CommentTime20 May 2018 22:05 zmieniony

Jutro ogarnę te linki. Sprzęt to STE 4mega na Genevie i drukarka igłowa.
      NAjlepiej jeśli będzie to program z "epoki". Z okresu świetności ST.
      • 5:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 May 2018 22:05

okult:

planuję postawić pokazowe stanowisko biurowe

O! A gdzie to ma być i od kiedy?

Jeżeli chodzi o program z okresu świetności Atari to zdecydowanie tak jak napisał Kroll i Piter - 1st Word. Polskie znaki instaluje się banalnie, jako akcesorium - i wtedy są dostępne nie tylko dla 1st Worda.
      • 6: CommentAuthorKroll
      • CommentTime20 May 2018 23:05 zmieniony

Okult:

piszez ze program z epoki to 1ST Word, mam nawet polskie wersje tego programu, chociaz o konfiguracji piszesz ze masz pstawiona Geneve ladujesz ja z dyskietki, ponadto rozumiem ze monitor mono. Sam uzywalem tego programu jak i drukarki iglowej Star LC-20 (sterownik FX80 jesli dobrze pamietam) na poczatku lat 90-tych i pracowalem na dyskietkach, nie tylko w trybie tekstowym ale i graficznym tutaj mozna by pomyslec o edytorze Signum albo Script, mozliwosci jest sporo.
      Polskie znaki jak pisze KAZ to odpowiednie akcesorium, jest ich kilka :).
      • 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime21 May 2018 00:05

Kroll - ja mam tylko dwa. Jeżeli masz możliwość to podziel się tymi kilkoma.
      • 8: CommentAuthorKroll
      • CommentTime21 May 2018 01:05

KAZ: A jakie masz, ja najwyzej cenie sobie i uzywam POL_FONT (odpowiedni plik a Auto oraz CPX), o takiej samej nazwie istnieje jeszcze bodajze inna wersja jako ACC,jest jeszcze Mikolaj Rej Instalator, poszukac musze w swoich archiwach :)
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime21 May 2018 01:05

No właśnie te dwa mam. Akurat Mikołaj Rej mi nie odpowiadał, więc używam Pol_Fonta startującego oczywiście z XBoota III :D
      • 10: CommentAuthorokult
      • CommentTime23 May 2018 18:05 zmieniony

Kaz, na Pixelu chcę postawić. Gier jest tam od chusteczki, a takiego stanowiska nie widziałem. Przychodzi dużo zgredków ;) z dziećmi to może być ciekawostka.
      No i jeszcze raz poproszę o łopatologiczne rozwiązanie w postaci linka do obrazu .st albo .msa
      Ew będę na Wapniaku to wezmę trochę flopków może ktoś podratuje na miejscu ;)
      • 11: CommentAuthorKroll
      • CommentTime23 May 2018 19:05

Na 99% bede na Wapniaku, do tego czasu przygotuje jakies dyskietki, danwno nic nie robilem bez uzycia jakiegokolwiek twartdziela :), czasami trzeba wrocic do podstaw :).
      • 12:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 May 2018 00:05

Okult - super pomysł, a że chyba będę na PH to z chęcią popatrzę na atariDTP w akcji! :)
      • 13: CommentAuthorKroll
      • CommentTime27 May 2018 11:05

Okult - na poczatek chcialem sie dowiedziec, jak tam przygotowania sprzetu i softu, masz programik do polskich znakow, o ktorym pisalismy razem z KAZem we wczesniejszych postach, moge Ci taki podeslac w dwoch roznych kodowaniach ktore ja uzywam, albo Polonica czyli standard Calamusa albo ISO. Potrzebujesz obrazy np plikow *.st bo potem nagrywasz je na dyskietce na PC ?
      Ja na 100% bede na wapniaku to sluze swoja pomoca i wiedza, w razie czego pisz na priv.
      • 14: CommentAuthorokult
      • CommentTime1 Jun 2018 14:06

Sprzęt gotowyz softu brak. Za godzinę jestem z Voyem w Warszawie. Do zoby.
      • 15: CommentAuthorKroll
      • CommentTime1 Jun 2018 18:06

spoko, jakis soft wezme ze soba na dyskietkach, wyjezdzamy jutro rano z Krakowa, ogarniemy to :)
      • 16:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Jun 2018 19:06

My już na miejscu :)
      • 17: CommentAuthormartinez
      • CommentTime10 Jun 2018 05:06 zmieniony

Byłem wczoraj na PH... "Stanowisko DTP" na Atari powstało i wygląda tak:

[foto by Mithril/YouTube]
      • 18:

CommentAuthormiker
      • CommentTime10 Jun 2018 11:06

O to: