Drygol na swoim blogu, gdzie opisuje różne ciekawe tematy związane z modyfikacjami, naprawami, odświeżeniami starego sprzętu, zarzucił właśnie nowy wpis, dotyczący tej zmasakrowanej 800XL:
Ciekawy artykuł czekam na drógą część. Czowiek ma wiedzę, logicznie postępuje i ma świetne zdolności. Kto dzisiaj tak potrafi? Pewnie niewiele osob. Podziwiam i śledzę. Dziękuję Kaz.
mnie się nie podoba ,ale dobrze że nie brąz ... jak kupa by było . Niebieski byłby spoko albo jasny szary ,ewentualnie stalowy ,grafitowy ... ale cóż kolor rzecz gustu ale robota zacna . Za to ATARI to TDC powinien beczkę piwa postawić ;-)
W sumie z tym czernidlem to robie tak czesto. Tylko ze zamiast czernidla to preferuje oliwke dziecieca ;) Szczególnie dobrze sprawdza sie to w przypadku Amstradów czy Speccy. I w sumie chciałem dodac ze MGR robi swietna robote ! Oby więcej takich ludzi !
Ja odnoszę wrażenie, że swoją pasją obdzieliłby niejeden zlot. Pomimo braków merytorycznych (bo niestety ale są i to momentami spore) bardzo lubię oglądać jego "ględzowanie" + oglądać czyszczenie i próby renowacji sprzętów.
@drygol: jeśli oglądałeś część drugą to ciekaw jestem jak zareagowałeś na moment, w którym MGR uzupełnienia braki w klawiaturze :)
Oglądalem, bo zawsze mnie takie tematy ciekawią. Zareagowałem całkowicie normalnie :D Każdy kombinuje tak żeby efekt końcowy był fajny i IMO z A800 efekt jest bardzo fajny. Mi się MGRa filmy bardzo podobają ale to też dlatego że wiem jak ciężko się to wszystko "rzeźbi". Duży szacun za chęci. Oby więcej takich prac :D
No ale przyznasz na pewno, że zastosowanie klawisza od Amigi w Atari 800XL nie jest tuzinkowe :) Nie wiem tylko czy to był od CDTV czy może zwykły czerniony bo nie miał żadnego oznaczenia typu litera/cyfra/znak.
Takie pytanie w sumie. Poza MGR, kto jeszcze sie zajmuje renowacja kompow w PL ? Znaczy, oczywiscie wiem o paru osobach ale ciekaw jestem kogo podacie :D
Ja parę osób znam, ale wolą się nie ujawniać. Nie wiem dlaczego, ale chyba dlatego, że i tak mają nadmiar pracy od znajomych i nie chcą kolejnych nagabywań :D
A tutaj kolejny wpis na HackDay o słynnym Atari TDC-a, restaurowanym przez Drygola:
@drygol Jakiś czas temu pisałem o tym że za jakiś czas będę odkopywal Atari które było przysypane gruzem,ziemia a nad tym wszystkim spalono gałęzie i zalano wodą... myślałem że przyda mi się na części ale po tym co zobaczyłem może chciałbyś się podjąć naprawy?