atarionline.pl gamex - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorpilot69
      • CommentTime7 Sep 2018 16:09

Witam i proszę o pomoc w zrozumieniu/poprawnym użytkowaniu gier odpalanych przez/z wykorzystaniem gamex'a na atari ste (4MB ram).

Używam ultrasatana plus hdddriver 10.1 Generalnie wszystko działa bezproblemowo z wyjątkiem gier wykorzystujących gamex'a. Te niestety nie chcą się ładować. Podczas loadingu wywala mi następującą informację:
      "This prog. reuires PP, AHDI or Hddriver hard disk driver.
      Real hard disk emulation uder Steem or Hatari. So Pasti, ACSI, IDE HD...
      Proper D15R_*.FIC file in it's DIR or in C:\GAMEX"

Stworzyłem na partycji C: wskazany powyżej katalog i umieściłem tam wskazane pliki, D15R_*.FIC (które również znajdują się w katalogach z grami). Ale niestety gry ciągle się nie odpalają :(

Będę wdzięczny za pomoc/oświecenia, cokolwiek co pozwoli mi odpalić Knightmare bezpośrednio z ultrasatana.
      Z góry dziękuję i pozdrawiam
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 Sep 2018 20:09

Kroll, masz jakieś doświadczenie z tym Gamexem?
      • 3: CommentAuthorKroll
      • CommentTime9 Sep 2018 03:09

Niestety, zadnego, nigdy mi sie niechcialo w to bawic, z jego strony sciagalem gry i tylko sprawdzalem czy chodzi np na falconie czy nie, sam chetnie sie cos dowiem, ewentualnie w wolnej chwili, cos moge sprobowac.
      • 4: CommentAuthorpilot69
      • CommentTime9 Sep 2018 12:09

Byłoby super, przyznaję, że w sumie gry po prostu powinny działać. Mają w katalogu odpowiednie pliki ale nie chcą ruszyć. Zaraz spróbuję przegrać jedną na partycję C: i spróbuję odpalić. Może to o to chodzi... chociaż byłoby to dziwne... Albo po prostu gamex nie lubi się z hddriverem...
      • 5: CommentAuthorfalcon030
      • CommentTime9 Sep 2018 21:09 zmieniony

Wiesz, że trzeba odpowiednio ustawić system?
      "Setting Hddriver with minimal RAM usage is important"

Źródło:
      ->link<-

Ja odpalałem na tym CIVILIZATION z TOSem 2.06 i nie pamiętam żadnych problemów.
      • 6: CommentAuthorpilot69
      • CommentTime10 Sep 2018 11:09

Tak mam ustawiony hddriver ale ciągle nie działa :( Przekopiowanie na C: też nic nie zmienia... ehhh nie mam klawiatury do mste bo bym z chęcią na nim sprawdził... może przy okazji Was podpytam, polecacie jakieś obejście/przejściówkę do mste umożliwiającą podpięcie klawiszy z PC? Względnie źródło (poza ebayem) które miało by w swojej ofercie oryginalną qwrty ?
      • 7: CommentAuthorKroll
      • CommentTime10 Sep 2018 12:09

Jesli chcesz podlaczyc klawiature od PC (klawiatura na PS2), to musisz np zaopatrzec w EIFFEL-a, mozna bylo kupic chyba ostatnio na aledrogo, schemat jest ogolnie dostepny, sa rozne wersje z mozliwoscia podpiecia do ST/TT/Falcona
      • 8: CommentAuthorfalcon030
      • CommentTime10 Sep 2018 17:09

A nie odpalasz jakichś akcesoriów?

Masz TOSa 2.06?

Pliki gry masz ze sprawdzonego źródła?

Nie obiecuję kiedy, ale jak znajdę chwilę to sprawdzę u siebie ...
      • 9: CommentAuthorpilot69
      • CommentTime11 Sep 2018 12:09

Dzięki wszystkim za pomoc. Wychodzi na to, że problem jest z HDDriverem. Zassałem paczkę z ->link<- i po problemie. Przerzuciłem na nią knightmare i Wolfeinstaina i obydwie działają bez problemu. (wolf potrzebuje zegara, ale obeszłem to programem)

Co do TOSa to mam 1.62 i zastanawiam się nad upgradem do 2.06 tylko najchętniej za pomocą jakiegoś rozszerzenia, tak żeby była możliwość wyboru pomiędzy nimi. Muszę tylko pogooglać/poszperać na forum, co by Was nie zamęczać pytaniami, na które pewnie dawno temu padły odpowiedzi :)
      Względnie będę prosił o pomoc przy ew. upgradzie jak już zanabędę potrzebne podzespoły :)

Raz jeszcze dzięki za pomoc :)

Ps: chyba jak już ogarnę moją prokrastynację, napiszę do gościa od hddrivera czy wie gdzie jest problem i czemu gamex nie chce dobrze współpracować z jego softem. Może mnie oświeci. W sumie sam gammex informuje, że m.in. współpracuje z tym driverem tylko pewnie po drodze któryś update coś popsuł
      • 10:

CommentAuthorMq
      • CommentTime11 Sep 2018 13:09

Jeszcze co do podłączenia klawiatury pecetowej, to kilka sztuk Eiffel-a swego czasu zrobił nasz forumowy kolega xangel.

To on wystawiał niedawno na allegro, teraz też jest - tutaj jak by co:
      ->link<-

Nic w tym temacie nie wiem, nie znam się, nie używałem, nie używam - tylko wrzucam linka jak by ktoś szukał.
      • 11: CommentAuthorpilot69
      • CommentTime11 Sep 2018 14:09

Mq 100 lat życia :) Kupiłem ostatni :D W końcu sprawdzę czy mój MSTE w ogóle żyje. Kupiłem go w zeszłym roku i od tamtej pory tak sobie leży i czeka.
      • 12:

CommentAuthorMq
      • CommentTime11 Sep 2018 17:09

No to gratuluję. Miałem coś tam kiedyś od xangela, więc wiem, że dobrze robi, na sąsiednim forum dużo się mądrze udziela, ludzie go zachwalają, więc mogę kolegę polecić, a i Eiffel na pewno będzie dobrze służył:-)