Mam uszkodzony Atari 65XE, uszkodzone jest wejście cadrige (zdarte te paski, piny styki z cadrige)i uszkodzone wyjście na telewizor antenowe (coś tam w jakiejś ścieżce na płycie zwarłem, aby było wyjście chociaż na monitor, totalna prowizorka kogoś kto się nie zna, ale działa), działa wyjście na monitor( przez s-video i euroscart). Mam w tym uszkodzonym Atari 1MB ram, spartadosX. Mam drugi Atari 130XE (goły), jaki był by koszt przełożenia rozszerzeń, do tego w pełni sprawnego Atari, ale bez rozszerzeń?
Łatwiej/taniej przełożyć gniazdo kartridża niż rozszerzenie 1MB jakiekolwiek by ono nie było. Chyba że już jest w obu kompach wszystko w podstawkach, a rozszerzenie to U1M. Tak jak mówi falcon030: musiał byś podać więcej szczegółów, żeby ktoś Ci odpisał, ja bym jeszcze do tego dodał info jaka jest rewizja płyty dawcy i 130XE. W obu przypadkach od rewizji zależy wszystko praktycznie, bo różnica w sposobie montażu rozszerzenia w płytach z kościami 1-bit i w płytach z kościami 4-bit jest kosmiczna.