Witam, jedno (kolejne juz..) pytanie o Action! i programowanie...
Pod koniec lat '80 i na pocz. '90 uzywalem troche Action! i pomyslalem, ze w czasie Swiat Bozego Narodzenia pobawie sie w programowanie Atari ponownie (na razie na Altirra z zamontowanym host-device jako H:)
I tu pojawiaja sie pewne problemy...
1) Action! znany jest z bugow (w szczegolnosci z org. runtime.act). Wiem, ze sa alternatywne i poprawione runtime ale czy one dzialaja (w szczegolnosci rzeczy typu Graphics, Plot, Print'y itp) ? np. jesli uzyje tego (by Carsten STROTMANN): ->link<- To bedzie wszystko ok?
2) I jesli tak, to czy na poczatku programu mam wpisac INCLUDE "D:RUNTIME.ACT" czy raczej uzyc innej nazwy? np: INCLUDE "D:SYSTEM.ACT" ? Bo przy "RUNTIME.ACT" Action! zlinkuje ten wadliwy, (orginalny) runtime, racja?
3) Czytajac to forum trafilem tez na pozytywne opinie o Mad Pascalu. Zarowno Pascala jaki C znam z PC, wiec moze to bylby dla mnie alternatywa...? Czy jest cos, co przemawia przeciw Action! a za Mad-Pascalem? (i odwrotnie) ?
Witam Michale ;) Po tylu latach powrót? Rysujesz coś jeszcze? Moze by tak remaka Piekielka zrobic (zartuje). Wyslij jakies namiary na priv to pogadamy. Pozdrawiam Darek
MadPascal ma dużo niższy prog wejścia od CC65. Tam trzeba ręcznie konfigurowac linkera itp... Poza tym MadPascal jest nadal aktywnie rozwijany i coraz szybszy :D
-Mad Pascal ma b. ladne doku (lepsze niz niejeden wspolczesny soft. na PC) i jak piszecie -jest roziwjany
-w tym Pascalu otrzymuje plik .xex? bo widze .obx i po zmianie na xex nie chca one dzialac ani pod Altirra ani pod Atari800win... (probowalem: pong,zilch,pac mad)
-sa tam zmienne globalne? (gdzies czytalem ze "jeszcze" nie-ale glowy nie dam..) Moj balaganiarski styl kodowania wymaga wrecz zmiennych globalnych hahaha
-Z Action! jest tak, ze na moim poziomie ewentualne bugi to bylaby tragedia, bo nigdy nie mialbym pewnsoci, czy to "moja wina" czy "bug"...
-wiem, ze gdy sie nie uzywa nic z runtime to go mozna olac, ale znow ten sam problem: moj poziom obecny nie pozwala mi na zrobienie swoich procedur (ledwo sobie przypominam zasady dzialna dlist i techniki PM ;)
Jeszcze niczego nie kompilowalem, uzylem gotowych przykladow (Twoich nota bene;) ktore w tej paczce sa: mp_158.7z. Tam jest "/examples/games/.." -sa pliki obx ktore zmienilem na xex.
Ok, w Atari800win gry teraz dzialaja (zrobilem reset calego emu), ale pod Altirra nadal nic -ani jedna (hoppe, pac mad, pong itp..) niby wszystkie ustawiena sa takie same (xl/xe, ram itp..). Dziwne. Sprawdza jeszcze raz Altirre i dam znac.
Mad Pascal jest zgodny z Free Pascalem / Turbo Pascalem, program odpowiednio napisany (podstawowe biblioteki, brak asm itp.) będzie można skompilować dla PC / Atari