Spy vs Spy 1 i 2. W 3 olano klawiaturę. Jakiś czas temu pozwoliłem sobie rozbebeszyć nieco kod 3 i dodałem obsługę klawiatury oraz zmieniłem znaczenie klawiszy zgodnie z instrukcją http://www.atarimania.com/game-atari-400-800-xl-xe-spy-vs-spy-iii_6825.html , oraz poprawiłem ładowanie faz gry (teraz nie powinno rzucać ekranem, jak to jest u Fandala, kiedy gra przepisuje dane z pamięci HighRAM do LowRAM). Dodatkowo znalazłem na dysku z Databyte logo serii "MAXX OUT! series", które dodałem. Prawdopodobnie gra była planowana do wydania w ramach serii ->link<- , ale finalnie się tam nie znalazła. Ta wersja nadaje się do uruchomienia wyłącznie na serii XL - oryginalną z fazami doładowywanymi z dysku można odpalić też na 400/800.
Jestem tutaj nowym członkiem. Mam wielką, gorącą prośbę o udzielenie pomocy.
Mianowicie chodzi o to, że następujące gry nie reagują na sterowanie klawiaturą: - Cywilizacja - Frogger - Nuclear Nick - Choplifter ! - Choplifter - Robbo (jedynka)
Dodam że wszystkie gry jakie ściągnąłem z naszego serwisu mam z rozszerzeniem ATR, bowiem gry z innymi rozrzerzeniami wogóle nie działają, bądź nie ładują.
Oprócz tego wogóle nie działają przyciski specjalne typu HELP, OPTION, SELECT, czyli od F1 - do F4.
A jak go włączysz i pojawi się napis READY, to czy wciskanie klawiszy na klawiaturze powoduje pojawianie się znaków? Jeśli tak, to możesz wpisać polecenie BYE i nacisnąć RETURN - wejdziesz wtedy do programu testowego "SELF TEST" i tam klawiszami SELECT i START możesz wybrać test klawiatury - "KEYBOARD". Przy okazji sprawdzisz, czy te klawisze działają. Jeśli nie działają klawisze, albo działa tylko część, to może np. oznaczać uszkodzenie taśmy, którą klawiatura jest podłączona do płyty głównej.
Musisz dokładnie napisać, co robisz i z czego korzystasz, bo z postu nic nie wynika :(
Pierwsza rzecz - to włączasz Atari z Option - powinien przejść do SelfTest (tam możesz zbadać stan klawiatury jak napisał przedpiszca)
Włączasz bez OPTION - zgłasza się Basic.
Wszystkie niemal gry (nie dotyczy tych w Basicu) ładowane są BEZ basica czyli z OPTION WCIŚNIĘTYM podczas włączania komputera - tak prze 1 sekundę lub dłużej.
BOOT ERROR to oznaka że odczyt z urządzenia/dyskietki/kasety się nie powiódł. Dobrze przeczytać jakąś książkę o Atari z biblioteki - dla początkujących, jak w ogóle nie wiesz co i jak.
Np. Poradnik Użytkownika Atari Wojciecha Zientary.
Większość gier mi normalnie chodzi i sterowanie klawiaturą numeryczną również. Przycisk ,,zero" na klawiaturze jako FIRE oraz jako zatwierdzanie - jakby Enter
Najbardziej zależy mi na grze Cywilizacja - miałem ja kiedyś na ATARI 130 XL/XE. Widzę początek gry, mogę nawet uruchomić DEMO, ale nie mogę wejść do gry.
Aha - niedoczytałem - używasz emulatora - no to musisz się zaznajomić też i z emulatorem, co on tam mapuje na klawiaturę numeryczną. Normalnie emulatory zawsze się podpinają od tyłu pod wirtualną maszynę, którą emulują i robią to w różny sposób.
A co do sterowania, to za każdym razem, gdy nie działa - to jest rozkmina, dlaczego. Raz Joystick musi być w pierwszym porcie, raz w drugim, Startujemy grę raz spacją, raz buttonem, raz STARTem, a raz dowolnym klawiszem. Pauzujemy też nie zawsze i bardzo różnie jest, raz spacja, raz select, raz option, raz P, itp itp.
Niektóre gry używają klawiatury, ale na Atari możesz wcisnąć jeden znak na raz + ew. shift i control oddzielnie, podobnie jak option, select i start.
A jak coś Ci nie działa, to nie używaj przykładowych nazw, tylko linkuj do biblioteki, to można wtedy pomóc.
W Atari800Win można w ustawieniach włączyć albo wyłączyć BASIC. To okienko ustawień wywołuje się z menu, albo klawiszami Alt+E i tam jest opcja "Disable BASIC". Jak to odznaczysz, to po resecie (bez trzymania klawisza OPTION) uruchomi się edytor BASIC.