A takie pytanko jeszcze. Atari 800 bardzo fajny, piękny obraz na LCD i kolorki, ale jednej rzeczy nie rozumiem. Włączam grę, z Emuilation Station - uruchamia się w systemie Atari 800 48KB. Ok. Zmieniam ustawienia na CUSTOM ATARI 1MB, zapisuje ustawienia, wychodze do Emulation Station. Uruichamiam grę i znowu mam Atari 800 48 kb. Wtf?
Drygol - powiedz po polsku co oznacza zapisz sobie config z shella? RetroPie pierwszy raz mam w rękach od piątku. Ścieżki dostepów do romów z Basicami i Biosami podałem, konfig zapisywałem z poziomu emulatora, ale odpalenie gry z poziomu Emustation jakby resetowało emulator do podstawowych ustawień...
Chodziło mi o to zebys z poziomu emustation wyszedl do shella linuxowego i tam znalazl pliki konfiguracyjne ustawil. Wychodzilo sie bodajze kombinacja alt-F4. Ale jak to twoj pierwszy kontakt to moze lepiej nie idz tą drogą co pisałem bo zaraz bedzie reinstall :D
Drydol a jest możliwość, abyś mi podesłał na maila config do Atari 800 na retro pie co by odpał emulator deafaultowo jako custom Machine pal 1mb ram i z normalną paletą kolorów. Czyli zwykła Ataryna tylko, że z 1mb. Bo on zawsze deafaultowo u mnie odpala się jako 800 z 48kb.
Pewnie by zadzialalo tylko ze ja mam instalki z przed paru lat jak jeszcze robilem RetroBlade`a. ->link<- Wiem data posta to 2016 ale to powstawalo jeszcze sporo wczesniej ;)
Mam ten sam problem, emulator zawsze włącza się z ustawieniem Machine: Atari 800 48KB. Próbowałem zmienić parametr MACHINE_TYPE w pliku .cfg, ale to nie działa albo coś robię źle :-(
Panowie jestem debilem. Dopiero jak się przyjrzałem paczkom zainstalowanym na Retropie - to było lr-atari a nie Atari 800. Oba emulatory są identyczne z interfejsu. Więc odinstalowałem lr-atari, zainstalowałem sobie Atari 800, poustawiałem wszystko, zasejwowałem konfigurację i jest piknie! Custom 1MB XL/XE i śmigam sobie Hero, Laurę, i inne hity! Obraz pikny jak z Ataryny, joy chodzi bez opóźnień, nawet w stereo to to przygrywa, teraz sobie zrobię składankę the best of Atari XL/XE na malinkę. Oczywiście i tak będę grał na swoim 800XL, ale fajnie tak nieraz na szybko pyknąć przed snem, pod pościelą. Basakatu - popatrz, co Ty masz zainstalowane. Odinstaluuj LR-Atari i zainstaluj Atari800.
Na 100% "normalne" Atari 800, w mojej wersji Retropie w ogóle nie ma lr-atari do wyboru... Ale już jakoś obszedłem ten problem z konfiguracją domyślnej maszyny, zmieniając parametr w pliku cfg w katalogu /opt/retropie/configs/.....
Panowie, pytanie dla kompletnie zakręconych speców. Emulator Atari800 na RetroPie. Korzystam z przejściówki USB->Joystick i za każdym razem gdy uruchamiam emulator muszę zmienić parametr -multijoy na Yes aby móc zagrać joystickiem. Diabelnie to męczące, emulator natomiast nie zapisuje ustawień tego parametru. Ustawiłbym go w pliku .atari800.cfg na stałe, ale nie mogę nigdzie znaleźć jak on się w tym pliku powinien nazywać. Ktoś, coś?
Witam. Czy ktos bawil sie moze w uruchamianie gry wielodyskowej na Atari oczywiscie w retropie ? Larek opisywal cos takiego na colleena ale ta metoda nie dziala w retropie. Probowalem odpalic Fight Night i Polar Pierre i nie poradzilem sobie. Jesli ktos cos wie... To bardzo prosze o instrukcje w wolnej chwili i z gory dziekuje. Pozdrawiam, Krzysztof N.