Nie gram na PC w gry PC, więc trudno mi coś polecić. Ale wrzucam tu dla pamięci stronkę z grami pod DOS. To są gry powstałe wyłącznie w XXI wieku, a więc żadne starocia czy klasyki, same nowe produkcje.
Może się przydać jako źródło inspiracji dla gier tworzonych dla Atari:
Ściąga i uruchamia natywne, uruchamia działające pod Wine, uruchamia działające na Androidzie, uruchamia działające pod DOSBOX.
Trzeba tylko mieć poinstalowane emulatory odpowiednie.
Bodajze konsolowe też uruchamia jeśli są to oddzielne projekty w nim widoczne.
Ja np. w nim w Fallout Shelter gram/łem. Plus taki, że bez problemu uniknąłem pewnego przykrego buga w ten sposób, a minus taki, że to jednak trochę dla hardcorów metoda.
myabandonware pozwala na uruchomienie dosboxa na stronie bezpośrednio.
Działa to całkiem płynnie.
Tylko nie wiem jak zmusić żeby z pamięci podręcznej krorzystał bo nie ma sensu za każdym razem tej samej gry ciągnąć, a czasem wygodniej tak niż natywnie w systemie uruchamiać.
Jak lubisz takie symulacje to spróbuj OpenTTD remake Transport Tycoon Deluxe: ->link<- Ma też wersje na linuxa. A na dosbox to pójdzie cała klasyka z SimCity 2000 włącznie. A jak strategie ekonomiczne to klasyczne serie: Settlers Capitalism Caesar
A ogólnie to z graniem na pingwinie nie jest aż tak źle: ->link<-
Kolejne miejsce w którym można pograć online: ->link<-
Pytasz o konkretne gry, w symulatory nie grałem i nie gram dużo to nie powiem wiele ale na pewno z tych które znam polecam Locomotion - ustawianie torów tak by jadą ce pociągi się nie zderzały - jednak po jakimś czasie ta gra staje się dosyć powtarzalna, tylko zwiększa się liczba pociągów, ale i tak bardzo ją lubię i polecam. A z tej strony korzystam, sprawdź najpierw dział Symulacje ->link<- A potem kolejne. Większość gier jest do zassania po kliknięciu dużej ikony GET IT. Niektóre które są zablokowane będą miały BUY it czy coś w tym stylu.
Wśród nowych gier, do których link podałem spróbowałem popatrzeć na kilka tekstówek, czy da się je potencjalnie przenieść na Atari. Spodobała mi się licencja do gry "Otchłań", krótka i treściwa: