Doktor Jason H. Moore, który jest dyrektorem Penn Institute for Biomedical Informatics oraz Computational Genetics Laboratory, zajmujący się na codzień sztuczną inteligencją (artificial intelligence, machine learning) zebrał swoje pomysły na "zabawne aktywności" z Atari, które publikował od lat na stronie:
Introduction 1 1. Purchase an Atari Computer 2 2. Tips for Finding Local Hardware 5 3. Read the Purple Book 8 4. Test the RAM of an Atari Computer 9 5. Purge Dangerous Power Supplies 11 6. Clean an 810 or 1050 Disk Drive Head 13 7. Upgrade a 1050 Disk Drive with the Happy Board 15 8. Purchase an Indus GT Disk Drive 17 9. Purchase an 850 Interface Module 19 10. Replace the Ribbon and Paper in an 820 Printer 21 11. Replace the Ribbon and Paper in a 1025 Printer 24 12. Repair a 1020 Printer 26 13. Connect Your Atari to a PC 29 14. Purchase an Atarimax Maxflash Cartridge 31 15. Purchase an SDrive-Max Disk Drive Emulator 34 16. Connect Your Atari to an LCD Screen 36 17. Connect Your Atari to an LED Screen 39 18. Connect Your Atari to the Internet 42 19. Fun with the Atari Touch Tablet 45 20. Tips for Storing Your Atari Hardware 47 21. Tips for Downsizing Your Collection 50 22. Explore Disk Operating System Versions 54 23. Make Floppy Disks 57 24. Make Floppy Disks Double-Sided 60 25. Explore Floppy Disk Collections 62 26. Back Up Floppy Disks to ATR Images 66 27. Install the Altirra Emulator 67 28. Connect an Atari Joystick to Your PC 69 29. Save an ATR File from Altirra to Your PC 70 30. Edit ATR Images 71 31. Play Sea Dragon 73 32. Play Star Raiders 75 33. Explore Game Easter Eggs 77 34. Read the Book Atari BASIC 79 35. Read the Book De Re Atari 80 36. Try GTIA Graphics Modes in BASIC 82 37. Make a Playfield in BASIC using Redefined Character Sets 84 38. Draw Halloween Pumpkins in BASIC 89 39. Learn About Display List Interrupts in BASIC 92 40. Learn About Player Missile-Graphics in BASIC 95 41. Read the Book Breakout 99 42. Read the Book Atari Inc.: Business is Fun 100 43. Read the Book Terrible Nerd 101 44. Listen to the Floppy Days Podcast 102 45. Listen to the ANTIC Atari 8-Bit Podcast 104 46. Watch the Fate of Atari Documentary 106 47. Read the Atari 8-Bit FAQ 107 48. Join Atari Age 108 49. Participate in a Retro Challenge 109 50. Attend a Vintage Computer Festival 110
No właśnie jestem ciekawy, dla jakiego jest to odbiorcy? Czy np. rozdział 30 mówi o formacie atr i np. sposobie jego zabezpieczeń przed wglądem w system plików, czy o ukryciu DOS-a, czy innego boot-menu, jak również o programach bootowalnych całodyskowych, czy naprawiania celowo uszkodzonej struktury, czy może jest mowa tylko o jakimś narzędziu do manipulacji na plikach wewnątrz poprawnego atr-a - czyli podstawy dla początkujących?
Zajrzałem na tę stronkę i trochę się czuję jakbym się w czasie przeniósł - ... "dla Twojego Atari" :)
Zaraz sprawdzę, bo nie wiem co miałeś na myśli pisząc, że "ta współczesna jest jednak inna, do innego czytelnika i na innym poziomie wiedzy." Czy chodzi o uproszczenie czy o wyższy poziom? Bo że pisał dr to nie znaczy, że dla doktorów :) Jaki jest ten inny czytelnik?
Poczytaj parę przykładów to się dowiesz. Inny nie musi oznaczać ani gorszy, ani lepszy, ani wyższy ani niższy.
Polski czytelnik sprzed 30 lat, podczas czasów świetności Atari w Polsce, zainteresowany wyłącznie Atari, jest moim zdaniem innym czytelnikiem niż współczesny Amerykanin, który interesują się retro, a Atari jest mu mniej znane, ale chciałby poznać.
Znalazłem: ->link<- Niestety na temat formatu plku atr nie ma informacji. Tylko podstawy dotyczące kopiowania plków na / z atr z poziomu Altirry.
W sumie to myślę, że może źle celowałem, bo trzeba szukać struktury zapisu na dyskietce w ogóle.
Zajrzałem jeszcze do kilku i generalnie przystępnie opisane - np zestawienie DOS-ów.
Mi się wydaje (za mało przeczytałem, żeby być pewnym), że jest to tak napisane jakby było napisane 30 lat temu, i do takiego dziś już nieistniejącego odbiorcy, nawet sam spis treści to sugeruje. Przypomina dawne publikacje. Ale to fajnie czytając coś współczesnego czuć się jak 30 lat temu, więc tą metodą inny odbiorca chce się poczuć innym :)
Odśnieżam wątek, może jeszcze ktoś zauważył jakieś nowe książki dotyczące Atari. Ostatnia, którą przyuważyłem ;) to była reedycja kolejnej "Mapy pamięci" Zientary.
PS. Nie jest w ogóle o Atari, ale pośrednio nawiązuje do zjawiska powrotu do retrotechnologii świeżutka książka Jana Białka "Tech. Krytyka rozwoju środowiska technologicznego":